Hoe weet ik of mijn SUP board lek is?

sup board lek

Om te bepalen of je SUP board lekt, is het belangrijk om regelmatig te inspecteren op eventuele tekenen van luchtverlies. Dit kan veroorzaakt worden door een daling van de temperatuur, wat leidt tot een verlaging van de luchtdruk. 

Als je vermoedt dat er een lek is, kun je het board opblazen en insmeren met zeep of afwasmiddel. Op de plekken waar belletjes verschijnen zit een lek welke afgedicht dient te worden.

Hoe detecteer je een lek SUP board?

Neem het SUP board uit het water en laat deze leeglopen, blaas het board vervolgens weer op en observeer of er belletjes ontstaan. Het is raadzaam om een zeep of afwasmiddel te gebruiken, zoek hiermee uitstulpte plekken die kunnen wijzen op een lek. 

Als je één of meer van deze tekenen opmerkt, dan is het belangrijk om het lek te repareren of onderhoud te plegen om verdere beschadiging te voorkomen en het plezier van het suppen te verzekeren.

Oorzaken & oplossingen voor een lek SUP board

Een lekkend stand-up paddleboard (SUP) is een veelvoorkomend probleem onder sup-liefhebbers. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een board kan lekken, variërend van natuurlijke slijtage tot fouten bij het gebruik. 

Sommige veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer schade door scherpe objecten tijdens het transport of opslag, overmatig gebruik van bijvoorbeeld een tweedehands SUP board en blootstelling aan extreme weersomstandigheden, zoals UV-straling of hoge temperaturen.

Hieronder hebben we de meeste voorkomende zaken op een rijtje gezet:

 • Lek ventiel: wanneer je een lek ventiel hebt, betekent dit dat de lucht ontsnapt langs het ventiel of dat het ventiel niet meer goed sluit. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
  • Veroudering, waarbij het ventiel uiteindelijk versleten is
  • Te hoge luchtdruk, waarbij het oppompen van het board boven de aangeraden PSI heeft geleden tot blijvende schade, zoals een kapot ventiel
  • Loszittend ventiel, wat gemakkelijk opgelost kan worden met behulp van een specifieke ventiel sleutel uit een reparatieset.
 • Kapotte PVC laag: als het SUP Board versleten is, is het meestal een klein gat waardoor lucht ontsnapt. In dit geval heb je de keuze om het board zelf te repareren met een reparatieset (lees je eerst grondig in!) of om het naar een SUP reparatie bedrijf te brengen.
  • Scherp voorwerp: wanneer het SUP board een lek heeft door een scherp voorwerp, is het belangrijk om te bepalen hoe groot het gat is. Bij een klein gat is het nog relatief gemakkelijk te repareren, terwijl een groot gat  bijna onmogelijk is. Een gat ter grootte van een duim zal bijvoorbeeld erg lastig worden om te repareren.
 • Fabrieksfout: een fabrieksfout kan natuurlijk ook de oorzaak zijn van een lekkend SUP board. Verwacht je dat dit het geval is met jouw board? Neem contact op met de verkoper waarvan je het board gekocht hebt.

Laatst geupdatet op 03/02/2023

Nicole Staartjens
Nicole Staartjens

Bedankt voor het lezen van het door mij geschreven artikel, ik hoop dat al je vragen beantwoord zijn. Zit je nog met vragen? Of heb ik iets over het hoofd gezien? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. We helpen je graag op weg!

Geen Opmerkingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nicole Staartjens
Nicole Staartjens

Welkom op deze pagina, we hopen dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was. Blijft je vraag onbeantwoord? Aarzel niet om contact op te nemen met onze klantenservice.

Inhoudsopgave

Populair onder onze klanten

Andere handige informatie:

sup board bedrukken
Nicole

SUP board bedrukken

Het laten bedrukken en personaliseren van een SUP board is een geweldige manier om het uiterlijk van je board aan te passen en het een

Meer lezen »
ontploft sup board
Nicole

SUP board ontploft

Het ongelukkige maar waarheid is dat, hoewel het heel onwaarschijnlijk is, het mogelijk is dat een stand-up paddleboard (SUP) kan ontploffen. Er bestaan verschillende theorieën

Meer lezen »

Waardering van onze klanten

Mooie goederen voor een goede prijs en goedkoopste in de regio.

"Service is super. Een probleem welke we hadden was super snel en naar tevredenheid opgelost. Bedankt en mogelijk tot snel voor een volgende sup."

Stephan, Eindhoven02-09-2022
HomeMenuAccount
Zoeken
De waardering van www.watersports4fun.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 99 reviews.