Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Suppen in de winter

suppen in de winter

Nicole Staartjens |

Suppen in de winter is een populaire activiteit. Hoewel de meeste mensen de neiging hebben om te suppen tijdens de zomermaanden, biedt suppen in de winter ook zijn eigen unieke uitdagingen en voordelen die je zeker eens uitgeprobeerd dient te hebben.

Het koudere weer en de kortere dagen vragen om extra voorbereiding en aandacht, maar daarentegen is de prachtige winterse omgeving, een strak blauwe lucht en de rustige, ongerepte wateren het zeker waard. Of je nu een ervaren supper bent of nog nooit op een SUP board hebt gestaan, heerlijk suppen in de winter is een onvergetelijke ervaring die je zeker eens moet proberen.

Waar kun je suppen in de winter?

Als je gaat suppen in de winter doe je jezelf een plezier wanneer je afgelegen locaties vermijd. Tevens raden wij het niet aan om de zee te bezoeken. Het zeewater is in de winter onvoorspelbaar en daardoor is het niet veilig om in deze periode op zee te suppen.

Meertjes, slootjes en middelgrote plassen zijn vaak goede plekken om te suppen in de winter, aangezien ze beschutting bieden en het water vlak is. Controleer vooraf op eventuele vaarverboden, het is namelijk niet overal toegestaan om te suppen. Kijk ook naar de routes die reeds zijn verkend.

In het zwembad

Suppen in het zwembad is ook een goede optie in de winter. Het komt vaker voor dan je wellicht denkt, er zijn verschillende SUP-scholen in Nederland die in de winter les geven in het zwembad. Sommige van deze scholen combineren het suppen met een workout op de kant of kiezen voor een tocht in de buitenlucht.

Suppen in het zwembad biedt een uitstekende gelegenheid om je behendigheid en evenwicht op het board te verbeteren. Je levert wat in op het vrijheidsgevoel maar dit mag de pret niet drukken.

Kleding voor suppen in de winter

Voor een comfortabele sup sessie tijdens koud weer is het aan te raden om te kleden volgens het beproefde 3-lagen systeem.

Het systeem omvat de volgende drie lagen:

Het 3-lagen systeem voor suppen bij koud weer is gericht op het opvangen van zweet en het voorkomen van kou. Hieronder hebben we een stappenplan voor je uitgezet zodat je precies weet hoe het werkt:

1. Eerste laag - basis

  • Biedt de basisverwarming
  • Thermokleding die rechtstreeks op de huid gedragen wordt zoals bijvoorbeeld thermo ondergoed
  • Zorgt voor het opvangen van vocht, waardoor het lichaam droog en warm blijft

2. Tweede laag - isolatie

  • Biedt isolatie en houdt het lichaamswarmte vast
  • Wordt losser gedragen dan de eerste laag, om de isolatie-functie tussen beide lagen te optimaliseren
  • Voert vocht verder af om de functie van de eerste laag te ondersteunen
  • Afhankelijk van de buitentemperatuur, kan men kiezen voor dikte en materialen zoals wol, fleece of polyester

3. Derde laag - bescherming

  • Beschermt tegen weersomstandigheden zoals wind, regen en kou
  • Ademend materiaal voor de warmte en zweet
  • Water- en winddicht of waterafstotend

Sportkleding

Je kan natuurlijk ook je sportoutfit dragen als je gaat suppen. Grote kans dat je deze outfit ook gebruikt tijdens het hardlopen, tennissen of andere buitensporten. Het is het beste als het gemaakt is van Dri-Fit materiaal. In tegenstelling tot katoen voeren Dri-Fit materialen het zweet goed af en word je lichaam warm gehouden.

Houd er rekening mee dat sportkleding in veel gevallen niet waterdicht is. Werk in dit geval met lagen en zorg dat je voldoende spullen bij je hebt.

Hier is een voorbeeld van een geschikte outfit voor suppen in de herfst of winter:

  • Lange hardloopbroek (eventueel met thermobroek eronder)
  • Thermoshirt of Dri FIT langarm shirt
  • Trui of vest
  • Winddicht jack

Drysuit

Een drysuit is ontworpen om je volledig droog en warm te houden, ideaal voor suppers die vaak in het water vallen en meer zekerheid willen. Het pak zit los rond het lichaam, zodat je er warme kleding onder kunt dragen en je vrij kunt bewegen tijdens het suppen.

De nek, enkels en polsen zijn goed afgesloten om waterinval te voorkomen. Enig nadeel van drysuits is dat ze relatief duur zijn. Met name beginnende suppers kiezen sneller voor een wetsuit.

Wetsuit of long John

Een wetsuit is ontworpen om het water tussen de huid en het pak vast te houden als je gaat suppen. Het werkt als volgt: het dunne laagje water wordt verwarmd door je lichaam. Om deze reden is het cruciaal dat een wetsuit goed aansluit op je lichaam, hiermee voorkom je dat koud water naar binnenstroomt en wordt de warmte behouden.

Het materiaal neopreen wordt gebruikt voor isolatie en houdt het lichaam warm. (winter) wetsuits zijn beschikbaar in verschillende diktegraden, waarbij de dikte de mate van warmte bepaalt.

Dit wordt aangegeven door twee cijfers, bijvoorbeeld 4/3 mm, waarbij het eerste cijfer de dikte van het neopreen op de borst en rug aangeeft en het tweede cijfer de dikte van het neopreen bij de armen en benen. Goed om te weten is dat wetsuits met een dikker neopreen-isolatiemateriaal stijf kunnen zijn.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende varianten van wetsuits beschikbaar. Zo kies je een lichaam bedekkende wetsuit of een zogenaamde long john. Een long john is een pak met lange pijpen, maar zonder mouwen. Veel suppers vinden het dragen van een long john comfortabeler, omdat het vrijer bewegen in het water mogelijk maakt.

De long john is een ideaal pak omdat het in verschillende weersomstandigheden gedragen kan worden. Bij koude temperaturen kun je er extra lagen over dragen en bij warm weer sup je gewoon in je long john.

Neopreen SUP kleding

Neopreen is een synthetisch rubberen materiaal met een uitstekende water- en UV-bestendigheid. Het biedt isolerende eigenschappen en verbetert het drijfvermogen. Het is bestand tegen alle soorten weersomstandigheden en zeer slijtvast.

Dikte neopreen SUP kleding
 Temperatuur van het water Dikte van de wetsuit: Voorgesteld model:
> 2ºC (ijzig koude temperatuur) 6/4, 5/5 of 5/4 Drysuit, steamer
> 8ºC (koude temperatuur) 5/4 of 5/3 Steamer, full body suit
> 14ºC (milde temperatuur) 5/3 of 4/3 Full bodysuit
> 18ºC (warme temperatuur) 3/2 Full bodysuit, overknee of short arm
> 22ºC (Tropisch warme temperatuur) 3/2, 2/2 of 2/1 Shorty

Lycra kleding

In veel sporten is het steeds gebruikelijker om rashguards te dragen, beter bekend als lycra shirtjes. Deze bieden bescherming tegen schadelijke UV-straling en zitten comfortabel, zelfs onder je wetsuit.

Bescherm je voeten

Houdt je voeten warm en droog bij koud weer met bijvoorbeeld waterdichte sokken. Beweging tijdens het suppen is beperkt en er kan water op komen, dit komt de opwarming van je voeten niet ten goede.

Koude voeten verminderen de algehele lichaamstemperatuur. Het is aangeraden om waterschoenen of sokken te dragen in de herfst en winter tijdens het suppen.

Bescherm je handen

Om te voorkomen dat je snel last hebt van koude handen bij het suppen in de wintermaanden, is het verstandig om aan het begin van de tocht handschoenen te dragen. Vaak zijn ze na verloop van tijd overbodig als je opgewarmd bent en kun je ze opbergen in een waterdichte drybag.

Suppen in de winter: veiligheid

Het is mogelijk om te suppen in de winter, maar dit brengt extra risico's en uitdagingen met zich mee. Het water is kouder en er is een groter risico op onderkoeling.

  1. Zorg voor goede kleding, laat iemand weten wat je plannen zijn
  2. Neem een telefoon mee
  3. Gebruik altijd een leash

In het verleden is de safety leash al meerdere keren levensreddend geweest.

Een zwemvest is ook aanbevolen, omdat dit ervoor zorgt dat je blijft drijven en bij een ongeluk sneller opvalt in het water. Als je langer het water op gaat, neem ook wat te eten en te drinken mee.

Zwem- of reddingsvest

De verschillen tussen een zwem- en een reddingsvest zijn vaak onbekend maar wel enorm belangrijk tijdens het suppen in de winter.

  • Een zwemvest ondersteunt je bij het drijven, maar is niet specifiek ontworpen om je te redden.
  • Een reddingsvest daarentegen is specifiek bedoeld om jou te helpen als je in moeilijkheden bent en zorgt er voor dat je op je rug blijft drijven met de luchtwegen vrij van water.

Hoewel veel suppers geen zwem- of reddingsvest dragen, is het belangrijk om er wel één te dragen. Onverwachte valpartijen kunnen leiden tot verwarring met gevaarlijke situaties tot gevolg, vooral in diepe wateren.

Een reddingsvest verhoogt je overlevingskans aanzienlijk in onze koude wateren en wordt daarom aanbevolen door de KNRM. Een alternatief is een restube, een compact redding hulpmiddel waarmee je een reddingsboei kunt opblazen.

Er zijn geen wettelijke veiligheidseisen voor sup-sporters, maar het KNRM geeft het duidelijke advies om een reddingsvest te dragen.

Waar moet je nog meer aan denken als je gaat suppen in de winter?

Bij het suppen in de winter moet je ook nadenken over verlichting. Het wordt vroeger donker en je zichtbaarheid op het water neemt af.

Er zijn verschillende manieren om verlichting op je SUP board te monteren, denk aan fietsverlichting of speciaal gemaakte verlichting voor SUP boards.

Het is wijs om krachtige verlichting te gebruiken en goed zichtbaar te zijn vanaf afstand. In het beste geval draag je reflecterende kleding en, indien nodig, neem je een zaklamp mee voor extra zichtbaarheid en het geven van signalen.

Voordelen winter suppen

Misschien beschouw jij jezelf als een zomerse supper. Probeer het eens uit tijdens koud weer en ontdek de voordelen. Wij denken dat je het nooit anders meer wil. Er zijn dan ook weinig nadelen om te vermelden, de enige vereiste is een goede voorbereiding, en daarna kan je volop genieten van het suppen:

  1. Beleef suppen op een unieke manier in de herfst en winter. Het water is rustiger en de natuur die je vanaf het water ziet, is bijzonder.
  2. Suppen in de herfst en winter is goed voor je gezondheid. Door buiten te zijn, maak je voldoende vitamine D aan, wat bijdraagt aan sterke botten en een verbetering van je immuunsysteem.
  3. Het water en de natuur bieden pure ontspanning in je dagelijks leven, zelfs als de dagen korter en frisser worden.
  4. Je verbrandt veel calorieën door te suppen bij koudere temperaturen, je lichaam moet namelijk harder werken om warm te blijven.
  5. Suppen maakt je blij en het aanmaken van het geluk hormoon endorfine wordt gestimuleerd door beweging. Het is zonde om dit alleen maar in de zomer te doen!

Tips suppen in de winter

Suppen is een fantastische sport die het hele jaar door beoefend kan worden. Het winterseizoen brengt echter andere uitdagingen met zich mee, zoals koudere temperaturen en kortere dagen. Zorg dat je goed voorbereid bent als je in de winter wil suppen.

Hieronder zullen we tips geven over wat je moet weten en overwegen als je in de winter wil gaan suppen:

1. Controleer de weersomstandigheden:

Het weer is altijd veranderlijk, dus is het verstandig om vóór je gaat suppen altijd het weerbericht te raadplegen. Let daarbij op de windkracht, -richting en kans op regen. Suppen tijdens regen, wind en storm is niet fijn.

Een windstille, zonnige dag is natuurlijk het fijnst. Het is verstandig om tussen 11 en 3 uur in late ochtend en middag te gaan suppen, want dan is het meestal warm en goed verlicht. Suppen in het donker is minder prettig en ook onveiliger.

Bedenk dat zowel de temperatuur van het water als die buiten in de herfst en winter lager is dan in de zomer. Bij het suppen beweeg je wel, maar sta je ook op één plek en soms in de schaduw. De zon is minder krachtig, dus wordt je minder snel opgewarmd.

2. Veiligheid voorop:

Houd altijd veiligheid als topprioriteit tijdens het suppen, vooral bij lage buiten- en watertemperaturen. Maak altijd gebruik van je leash, ook bekend als enkelkoord, om je SUP board vast te houden bij een val.

Dit is vooral belangrijk op plaatsen met stroming of wind, zodat het board niet te ver weg drijft en u uw SUP board niet achter hoeft te zwemmen, wat vermoeiend kan zijn, vooral in combinatie met koud water.

Het is altijd verstandiger om samen te suppen, omdat dit niet alleen gezelliger is, maar ook veiliger. Als je toch alleen wilt suppen, vertel dan iemand waar je naartoe gaat en neem je telefoon mee. Het is niet aanbevolen om alleen te suppen op stromend of groot water. Download ook de KNRM Helpt-app op je telefoon, zodat je je locatie kunt delen en om hulp kunt vragen als je in de problemen komt.

3. Neem een pauze en geniet:

Het hoort bij het suppen om af en toe even pauze te nemen en de omgeving te waarderen. Bij koud weer is het fijn om iets warms te drinken, zoals thee, koffie of chocomelk. Vergeet dan ook niet je thermosfles mee te nemen.

4. Zorg voor de juiste kleding:

Bij warm weer hoef je je geen zorgen te maken over je kleding, althans, koud zal je het niet snel hebben. Een badpak, een shorty wetsuit, korte broek en shirt volstaan. Maar in de herfst en winter is het verstandiger om voor droge en warme kleding te kiezen. Er zijn tal van opties, dus kies wat je prettig vind, rekening houdend met hoe snel je het koud of warm hebt en wat voor type supper je bent.

Er zit een verschil tussen een supper die regelmatig in het water valt en suppers die dit ten alle kosten willen voorkomen. Zelf weet je vast wel hoe jij in dit opzicht in elkaar zit, maar een val kan altijd gebeuren, zelfs als je nog nooit gevallen bent.

Het is verstandig om extra kleding bij je te hebben, voor het geval dat je nat wordt (vergeet niet een drybag of waterdichte ton aan te schaffen, vooral voor de langere tochten).

Wij raden het aan om laagjes te dragen, zodat je makkelijk kledingstukken kunt aan- en uittrekken. Als je stevig achter elkaar supt, zul je het warmer hebben dan wanneer je af en toe pauze neemt. Als je stopt met suppen, koel je net als bij hardlopen of fietsen snel af, let op met je spieren en voorkom kramp.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.