Wat is het verschil tussen een SUP board en surfboard

verschil tussen sup board en surf board

Als het gaat om watersporten, zijn er veel verschillende activiteiten om uit te kiezen. Twee van de meest populaire opties zijn stand-up paddle boarding (SUP) en surfen.

Hoewel beide activiteiten op het water plaatsvinden en een bord gebruiken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen een SUP board en een surfboard. In dit artikel zullen we deze verschillen onderzoeken en je helpen beslissen welke activiteit het beste bij je past.

Wat is een SUP board?

Stand-up paddle boarding is een activiteit waarbij je op een groot board staat en je zelf voortbeweegt met behulp van een lange peddel. SUP boards zijn over het algemeen groter en breder dan surf boards, waardoor ze meer stabiliteit bieden.

De boards zijn meestal tussen de 2,8 en 3,6 meter lang en hebben een platte bovenkant met een licht opstaande neus. De meeste SUP boards hebben ook een gladde onderkant met één grote vin in het midden van het bord.

Kenmerken van SUP boards

 • Groter en breder dan surfboards
 • Meestal tussen 2,8 en 3,6 meter lang
 • Platte bovenkant met opstaande neus
 • Één grote vin in het midden van het bord
 • Wordt voortbewogen met behulp van een lange peddel
 • Meer stabiliteit dan surfboards

Wat is een surfboard?

Surfen is een populaire activiteit waarbij je op een surfboard staat en je zelf voortbeweegt op een golf. Surfboards zijn over het algemeen smaller en korter dan SUP boards en zijn ontworpen om te manoeuvreren op golven.

De meeste surfboards zijn tussen de 1,5 en 2,4 meter lang en hebben een ronde neus en een puntige achterkant. De onderkant van het bord is over het algemeen bolvormig met drie of vier vinnen die zijn geplaatst om het bord stabiliteit te geven tijdens het surfen.

Kenmerken van surfboards

 • Smaller en korter dan SUP boards
 • Meestal tussen 1,5 en 2,4 meter lang
 • Ronde neus en puntige achterkant
 • Bolvormige onderkant met drie of vier vinnen voor stabiliteit
 • Wordt voortbewogen door op golven te rijden
 • Geeft minder stabiliteit dan SUP boards, maar meer manoeuvreerbaarheid op golven

Het verschil tussen een SUP board en een surfboard?

Hoewel beide boards op het water worden gebruikt en een soortgelijk ontwerp hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen een SUP board en een surfboard. Het grootste verschil is dat een SUP board ontworpen is om stabiel te zijn en over het water te glijden, terwijl een surfboard ontworpen is om te manoeuvreren op golven.

Een SUP board is groter en breder dan een surfboard, waardoor het meer stabiliteit biedt. Ook zijn ze uitgerust met een lange peddel, waardoor het gemakkelijker is om vooruit te komen. Ander bijkomend voordeel is dat je een opblaasbare SUP makkelijk kunt opbergen.

Surf boards zijn daarentegen smaller en korter en hebben vinnen om het bord stabiliteit te bieden tijdens het surfen. Dit maakt het bord minder stabiel dan een SUP board, maar het geeft meer manoeuvreerbaarheid op golven.

Wat past beter bij mij, suppen of surfen?

Het is aan jou om te bepalen welke activiteit het beste bij je past op basis van jouw eigen voorkeuren en doelen. Als je op zoek bent naar een ontspannen en gemakkelijke activiteit op het water en geniet van de natuur, dan is suppen op een SUP board wellicht de beste keuze voor jou.

Als je op zoek bent naar meer adrenaline en uitdaging, en graag wilt manoeuvreren op golven, dan kan surfen op een surfboard misschien beter bij jou passen. Het is altijd een goed idee om lessen te nemen en ervaring op te doen voordat je een keuze maakt tussen de twee activiteiten.

Goed om te weten is dat in onze webshop een ruime keuze hebt aan surf SUP boards. Dit zijn SUP boards waarbij rekening is gehouden met de benodigde specificaties voor een surfer.

Conclusie: kiezen voor een SUP of surf board?

Of je nu kiest voor stand-up paddle boarding of surfen, het belangrijkste is om te genieten van de tijd op het water. Beide activiteiten bieden een unieke ervaring op het water en zijn geweldige manieren om te genieten van de schoonheid van de natuur.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen het verschil te begrijpen tussen een SUP board en surfboard, zodat je de activiteit kunt kiezen die je het meeste aanspreekt.

Laatst geupdatet op 07/03/2023

Nicole Staartjens
Nicole Staartjens

Bedankt voor het lezen van het door mij geschreven artikel, ik hoop dat al je vragen beantwoord zijn. Zit je nog met vragen? Of heb ik iets over het hoofd gezien? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. We helpen je graag op weg!

Geen Opmerkingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nicole Staartjens
Nicole Staartjens

Welkom op deze pagina, we hopen dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was. Blijft je vraag onbeantwoord? Aarzel niet om contact op te nemen met onze klantenservice.

Inhoudsopgave

Populair onder onze klanten

Andere handige informatie:

sup board bedrukken
Nicole

SUP board bedrukken

Het laten bedrukken en personaliseren van een SUP board is een geweldige manier om het uiterlijk van je board aan te passen en het een

Meer lezen »
ontploft sup board
Nicole

SUP board ontploft

Het ongelukkige maar waarheid is dat, hoewel het heel onwaarschijnlijk is, het mogelijk is dat een stand-up paddleboard (SUP) kan ontploffen. Er bestaan verschillende theorieën

Meer lezen »

Waardering van onze klanten

Mooie goederen voor een goede prijs en goedkoopste in de regio.

"Service is super. Een probleem welke we hadden was super snel en naar tevredenheid opgelost. Bedankt en mogelijk tot snel voor een volgende sup."

Stephan, Eindhoven02-09-2022
HomeMenuAccount
Zoeken
De waardering van www.watersports4fun.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 99 reviews.