Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Dikte wetsuit: welke dikte is geschikt voor jou? Kom er hier achter

dikte wetsuit

Nikki de Louw |

De dikte van wetsuits kunnen verschillen per soort, model en merk. Hierbij is het van belang dat je de juiste dikte kiest voor de weersomstandigheden. Een wetsuit heeft namelijk als functie om je lichaam te beschermen tegen het koude water.

Het is namelijk van belang dat je lichaamstemperatuur op peil blijft tijdens watersporten om onderkoeling en/of kramp te voorkomen. Maar welke dikte moet ik bij welke temperatuur kiezen? Je leest er op de pagina meer over. Daarnaast vertellen we je ook meer waar je op moet letten bij het kiezen van een passende wetsuit.

Verschillende diktes van wetsuits

Voor alle weersomstandigheden zijn er wel geschikte wetsuits te vinden. Het is dan belangrijk om goed te letten op de dikte van een wetsuit. De dikte bepaalt namelijk hoe warm het pak is, waardoor het essentieel is om te kiezen voor de juiste dikte bij bepaalde weersomstandigheden en temperaturen. We leggen je graag in het kort uit waar verschillende diktes van wetsuits in verschillen en waar ze voor kunnen worden gebruikt.

Daarbij is het goed om te weten dat er ook nog diversetussenmaten zijn in diktes die kunnen worden gebruikt voor de watertemperaturen tussen de verschillende diktes in. Zo is er voor elke weersomstandigheid wel een geschikt wetsuit met de juiste dikte te vinden.

Wetsuit 3mm

Een wetsuit van 3mm wordt voornamelijk gebruikt bij warmere temperaturen voor watersporten, zoals suppen. Dankzij de geringe dikte heb je het namelijk niet te warm, maar ben je toch beschermd tegen het wat koudere water.

Daarnaast heb je veel bewegingsvrijheid in een wetsuit van slechts 3mm dik, aangezien de mouwen en pijpen meestal maar 2mm dik zijn. Dit type wetsuit wordt vaak gebruikt bij watertemperaturen tussen de 15°C en 20°C.

Wetsuit 5mm

Met een wetsuit van 5mm dik ben je beter beschermt tegen koud water. Dit is dan ook de reden waarom de dikkere wetsuits vaak worden gebruikt bij koudere watertemperaturen aan het begin of het einde van de zomer. Het water is dan meestal eens tuk kouder dan in het midden van de zomer, waardoor je beter beschermd dient te zijn.

Een 5mm wetsuit wordt dan ook vaak gebruikt bij watertemperaturen tussen de 6°C tot 10°C. Daarbij is het goed om te weten dat de mouwen en pijpen meestal 3 of 4mm bedragen. Hierdoor ervaar je net wat meer bewegingsvrijheid tijdens het uitoefenen van een watersport.

Wetsuit 7mm

Een wetsuit van 7mm komt niet heel vaak voor en wordt meestal alleen gebruikt bij watertemperaturen rond de 0°C of door diepzeeduikers. Met een dergelijk wetsuit is het dus wel nodig om tijdens een strenge winter het water op te gaan, mits er geen ijs ligt natuurlijk. Mocht er wel ijs liggen of ijsvorming ontstaan? Ga dan absoluut niet het water in.

De mouwen en de pijpen van het pak zijn meestal iets dunner dan bij de torso, namelijk 4 of 5mm. Je kunt hierdoor nog enigszins goed bewegen, aangezien je ledenmaten meer bewegingsvrijheid hebben.

Temperatuur en dikte van wetsuit

Zoals je wellicht al hebt vernomen is de dikte van een wetsuit afhankelijk van de watertemperatuur en de weersomstandigheden. Het is daarom van belang om te weten welke dikte je nodig hebt bij welke temperaturen.

Wij hebben daarom een overzicht gemaakt dat kan worden gebruikt als vuistregel voor welke dikte je van een wetsuit nodig hebt. Echter is de daadwerkelijke dikte natuurlijk ook afhankelijk van persoonlijke bevindingen en voorkeuren.

Waar dien je rekening mee te houden naast de watertemperatuur?

De wetsuit dikte hangt naast de watertemperatuur natuurlijk ook af van persoonlijke bevindingen en voorkeuren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een watersport gaat beoefenen waar je meer bewegingsvrijheid voor nodig hebt of nauwelijks het water in hoeft. De juiste keuze hangt dus af van verschillende factoren, waaronder:

  • Hoe gevoelig je bent om verkouden te worden;
  • De luchttemperatuur;
  • Het inspanningsniveau van de watersport die u gaat beoefenen;
  • De hoeveelheid bewegingsvrijheid die je nodig hebt;
  • De windsnelheid.

Letop: weet je van jezelf dat je snel verkouden wordt en liggen de windsnelheden bijvoorbeeld hoger dan normaal? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor een dikker wetsuit. Daarbij is het goed om te weten dat alle merken hun eigen temperatuur indicaties geven, waardoor deze kunnen afwijken van de hierboven genoemde indicaties.

Verschillende wetsuit types

Naast de wetsuit diktes zijn er ook verschillende soorten pakken die onderling verschillen in model en gebruikersdoeleinde. Ook verschillen de diverse modellen in diktes, aangezien sommige wetsuits speciaal bedoeld zijn voor bijvoorbeeld warme- of koude dagen. We leggen je graag kort uit welke soorten er zijn en waar ze precies voor gebruikt kunnen worden.

Shorty

Een shorty is een wetsuit met korte mouwen en pijpen. Echter is er ook een model verkrijgbaar met lange mouwen en korte pijpen. Dit type wordt veelal gebruikt tijdens warme zomerdagen waarbij de temperaturen boven de 20°C liggen. Over het algemeen is een shorty 2/2 mm of 3/2 mm dik en zijn ze ideaal voor tijdens het surfen of suppen.

Fullsuit

Met een fullsuit is je gehele lichaam, behalve je voeten, handen en hoofd, goed beschermd tegen koud water. Dit model is daarnaast verkrijgbaar in veel verschillende soorten diktes, variërend van 3/2 mm tot aan 6/5 mm. Ze kunnen dan ook worden gebruikt voor veel verschillende activiteiten en doeleinden met betrekking tot watersport.

Er zit echter wel een groot verschil in verschillende soorten fullsuits, aangezien er speciale wetsuits zijn voor zwemmen en bijvoorbeeld suppen. Onderling verschillen de diverse modellen voornamelijk in materiaal en dikte die de warmte van het pak en de bewegingsvrijheid bepalen.

Top/vest

Vind je het niet comfortabel om een wetsuit te dragen dat uit één deel bestaat? Dan kun je ook kiezen voor een top of vest. Dit is als het ware alleen het bovenste gedeelte van een wetsuit waar je het bovenlichaam mee beschermt.

Dit biedt als voordeel dat je onder andere meer bewegingsvrijheid hebt. Daarnaast is een top veel makkelijker om aan te trekken, waardoor je sneller het water op kunt gaan. Het aantrekken van een wetsuit kan soms wat langer duren en is ook niet per se eenvoudig.

Wetsuit in de zomer en winter

De buiten- en watertemperaturen kunnen sterk van elkaar verschillen in de zomer en de winter. Wil je in beide seizoenen het water op? Dan is het belangrijk dat de dikte van je wetsuit aansluit op de temperatuur van het seizoen. We willen je daarom kort wat vertellen over een wetsuit in de zomer en de winter aan de hand van een korte toelichting.

Wetsuit in de zomer

Op een warme zomerdag is het niet altijd nodig om een wetsuit te dragen. Toch kan het dragen van een wetsuit verschillende voordelen met zich meebrengen. Vandaar dat er speciale wetsuits zijn ontwikkeld voor warme zomerdagen, waarbij het water op goede temperatuur is. Een voorbeeld hiervan is een shorty of een fullsuit met geringe dikte.

De meeste wetsuits voor in de zomer hebben een dikte van 2/2 mm of 3/2 mm. Dit is namelijk meer dan voldoende om je te beschermen tegen het koudere water, terwijl je meer dan genoeg bewegingsvrijheid hebt. Daarnaast kan een wetsuit met een dikte van 4/3 mm ook nog prima worden gebruikt in de zomer, maar dit is niet altijd even prettig.

Wetsuit in de winter

Wil je in de winter nog gebruik kunnen maken van je SUP board? Of gaan zwemmen in de open lucht? Dan is een warm wetsuit essentieel.

In tegenstelling tot de zomer is een wetsuit in de winter het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. De temperaturen liggen dan namelijk erg laag, waardoor je jezelf goed dient te beschermen.

Wetsuits die in de winter worden gebruikt hebben over het algemeen een minimale dikte van 5/4 mm en een maximale dikte van 7/5 mm.

Daarbij is het ook belangrijk om je handen, voeten en hoofd goed te beschermen tegen de kou. Kijk daarom ook naar eventuele accessoires voor in de winter om je wateravonturen compleet te maken.

Verschillende wetsuit diktes bij Watersports4fun

Ben je op zoek naar een wetsuit van 5mm voor in de herfst, lente of begin winter? Of een shorty met een dikte van 3mm? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In onze webshop vind je namelijk een breed assortiment aan wetsuits in verschillende diktes.

Zo haal je voor elke weersomstandigheid en temperatuur een wetsuit die bij jou past. Mocht je in de winter het water op willen gaan? Bescherm dan ook je voeten, handen en hoofd met diverse accessoires voor je wetsuit. Neem hiervoor ook een kijkje in onze webshop en haal direct alles in huis voor jouw avonturen.

Heb je vragen over de dikte van wetsuits of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze behulpzame klantenservice. Wij zijn te bereiken per telefoon, mail of via de live chat op onze website. Wat je wensen ook zijn, bij Watersports4fun zit je altijd goed voor al jouw nieuwe watersport artikelen.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.