Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Wetsuit reparatie: Lees ons stappenplan & regel het zelf!

wetsuit reparatie

Nikki de Louw |

Een wetsuit reparatie wil je natuurlijk voorkomen, maar dit is niet altijd mogelijk. Soms gebeurt er namelijk gewoon een ongelukje waar niets aan te doen is. Stel je valt van je SUP board af in het ondiepe water en je schuurt langs de bodem waar scherpe steentjes liggen. Het zou dan zomaar kunnen zijn dat er een klein scheurtje in je wetsuit ontstaat.

In dat geval is het verstandig om dit zo snel mogelijk te repareren of te laten repareren. Een reparatie is namelijk vele malen goedkoper dan het aanschaffen van een nieuw wetsuit. We vertellen je er daarom graag wat meer over en geven je een aantal tips om schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe ontstaat schade aan je wetsuit?

Er zijn diverse mogelijkheden hoe schade aan je wetsuit kan ontstaan. Meestal kun je hier niet veel tegen doen, aangezien het vaak een geval is van een ongelukje. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je met jouw wetsuit per ongeluk langs iets scherps afloopt. Het is dan noodzaak om zo snel mogelijk de schade te repareren voordat het erg wordt.

In sommige gevallen kan schade wel door eigen schuld komen. Er kan bijvoorbeeld schade aan je wetsuit ontstaan als je deze in de wasmachine stopt of met heet water schoonmaakt. Daarnaast kan ook een slechte opberging zorgen voor schade aan het pak. Wees dus altijd voorzichtig en lees je zelf goed in over wetsuit onderhoud.

Reparatie van wetsuit zelf uitvoeren

Het is ten zeerste aan te raden om iedere keer nadat je een wetsuit hebt gebruikt, het pak te controleren op schades. Schades dienen namelijk zo snel mogelijk onder handen genomen te worden. Een groot voordeel is dat je de meeste schade makkelijk zelf kunt repareren.

Denk bijvoorbeeld aan kleine scheurtjes in je pak die je met gebruik van speciale wetsuit lijm kunt dichten. Vervolgens kun je de wetsuit na een half uur alweer gebruiken. Hieronder leggen we je precies uit hoe je schade aan een wetsuit repareert.

Kleine schade repareren

Is er een klein scheurtje in jouw wetsuit ontstaan? Dan is het van belang om deze zo snel mogelijk te repareren voordat de schade erger wordt. Volg onderstaande stappen als je de wetsuit reparatie zelf wilt uitvoeren:

 1. Maak het beschadigde deel van je pak schoon en droog, voordat je te werk gaat met de lijm;
 2. Zorg ervoor dat de scheur open ligt, zodat je makkelijker kunt lijmen;
 3. Breng een dun laagje neopreen lijm aan op de randen van de scheur, zorg hierbij voor een volledige dekking;
 4. Controleer na 3 minuten of de lijm droog aanvoelt door het voorzichtig aan te raken;
 5. Breng vervolgens een tweede (dunne) laag neopreen lijm aan;
 6. Wacht opnieuw tot de lijm weer redelijk is opgedroogd;
 7. Lijm nu de randen van de scheur nog een keer en druk ze stevig tegen elkaar aan;
 8. Druk nu de gescheurde kanten nog eens 2 minuten stevig tegen elkaar aan;
 9. Laat de wetsuit ongeveer 10 minuten drogen en voilà, de scheur is gedicht!

Nadat de scheur gedicht is met de speciale lijm voor wetsuits kun je direct weer het water in. Ben nog wel voorzichtig, aangezien de volledige sterke van de lijm pas na 24 uur wordt bereikt.

Grote schade repareren

Mocht er echt een gat zijn ontstaan in jouw wetsuit? Dan kun je dit gelukkig ook zelf repareren. De stappen hiervoor zijn vergelijkbaar met de repartie voor kleine scheurtjes, maar dit keer ga je ook te werk met een neopreen patch (een stuk neopreen om het gat te dichten)

 1. Zorg ervoor dat het beschadigde deel en de patch aan de achterkant schoon en droog zijn.
 2. Breng een dunne laag neopreen lijm een op de randen van de scheur en aan de achterkant van de patch;
 3. Controleer na 3 minuten of de lijm droog aanvoelt door het voorzichtig aan te raken;
 4. Breng vervolgens een tweede, dunne laag lijm aan;
 5. Wacht weer tot de lijm bijna is opgedroogd;
 6. Lijm voor de laatste keer de randen en druk deze vervolgens tegen elkaar aan;
 7. Druk tot slot nog een keer de wetsuit en de patch twee minuten stevig tegen elkaar aan;
 8. Wacht 10 minuten en voilà, jouw wetsuit is weer gerepareerd!

Nu je de wetsuit reparatie hebt voltooid kun je het pak direct weer gebruiken. Doe nog wel voorzichtig, aangezien de volledige sterkte van de lijm pas na 24 uur is bereikt.

Wat te doen als de naden van mijn wetsuit zijn gescheurd?

Wil je een wetsuit reparatie uitvoeren omdat de naden van jouw pak zijn gescheurd? Dan is het aan te raden om dit door een professional te laten doen. De naden van een wetsuit zijn namelijk niet zo eenvoudig zelf te repareren.

Hiervoor heb je echt kennis en ervaring nodig. Ga daarom altijd langs bij een professionele kleding maker die ook wetsuits kan repareren. Probeer het absoluut niet zelf, aangezien de schade dan alleen maar erger kan worden, en dan ben je nog verder van huis.

Schade voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en daarom vinden wij het belangrijk om je een aantal tips te geven om schade aan je wetsuit te voorkomen. Zorg er allereerst altijd voor dat je een wetsuit op een zachte ondergrond aan- en uittrekt. Ga dus niet op stenen, kiezels of grind staan, aangezien het pak hier gevoelig voor is.

Kijk bij het aan- en uittrekken van je wetsuit ook uit voor nagels, ringen en horloges. Het beste zou zijn om bijvoorbeeld je horloge en ringen af te doen en ze na het aantrekken van de wetsuit pas weer om te doen.

Mocht het neopreen hier namelijk achter blijven hangen? Dan is de kans op scheuren vrij groot. Ook dien je uit te kijken met je nagels. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van je vingertoppen en knip eventueel je nagels voordat je de wetsuit aantrekt.

Een manier om de meeste en ergste schade te voorkomen is je wetsuit schoonmaken op de juiste manier. Wetsuits zijn namelijk erg gevoelig voor warm water, zeep en zon. Maak dus altijd gebruik van koud of lauw water en laat het pak altijd in de schaduw drogen.

Bovendien is het gebruik van zeep ook geen aanrader, aangezien het neopreen hier niet op vooruit gaat. Wel is het mogelijk om zo nu en dan je wetsuit schoon te maken met speciale wetsuit shampoo. Hiermee voorkom je dat vieze geurtjes in je pak blijven hangen, waardoor je hem anders weg zou kunnen gooien.

Wetsuit kopen bij Watersports4fun

Heb je nog geen wetsuit? Of is jouw wetsuit er zo erg aan toe dat je het niet meer kunt repareren? Dan ben je bij Watersports4fun aan het juiste adres. Neem bijvoorbeeld een kijkje in ons aanbod van wetsuits en vindt het model dat bij jou past.

Hierbij heb je de keuze uit diverse soorten in verschillende kleuren, maten en diktes. Zo zit er voor iedereen wel een wetsuit tussen die bij hem of haar past.

Mocht je vragen hebben over een wetsuit of kom je er zelf niet helemaal uit? Neem dan vooral even contact op met onze klantenservice.

Wij geven jou namelijk graag persoonlijk advies op basis van jouw wensen om ervoor te zorgen dat je een passende wetsuit vindt. Hiervoor kun je ons bereiken via de telefoon, mail of live chat op onze website.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.