Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Wetsuit wassen: hoe doe je dat? Lees ons stappenplan!

wetsuit wassen|

Nikki de Louw |

Je wetsuit wassen is onderdeel van het onderhoudsproces en belangrijk voor de levensduur. Een wetsuit kan ooit best wel prijzig zijn en daarom wil je deze natuurlijk goed onderhouden om er zo lang mogelijk van te genieten. Het onderhoud is in dit geval essentieel bij een wetsuit.

Een belangrijk onderdeel uit het onderhoudsproces is het wassen van je wetsuit. Maar hoe moet dat precies en waar moet je rekening mee houden om schade te voorkomen? We vertellen je er op deze pagina graag wat meer over en geven daarbij ook een aantal tips.

Waarom moet ik mijn wetsuit wassen?

Een wetsuit wassen is belangrijk om ervoor te zorgen dat je er lang van kunt genieten. Een wetsuit kan naar verloop van tijd namelijk gaan stinken doordat het water waar je in zwemt, surft of supt misschien niet altijd even schoon is. Je wilt dus voorkomen dat vieze geuren in het pak blijven hangen.

Daarnaast zal het wassen van je wetsuit ten goede komen aan de levensduur van je pak. Het zou namelijk zonde zijn als je wetsuit na een jaar alweer aan vervanging toe is. Neem het onderhoud, waaronder het wassen, daarom serieus en doe dit regelmatig.

Wanneer moet je een wetsuit wassen?

Wat uiteraard een belangrijk moment is om je wetsuit te wassen, is nadat je hem hebt gebruikt. Hiermee voorkom je namelijk dat er vieze geurtjes in het pak blijven hangen. De volgende keer trek je dan weer een schoon, fris pak aan waar je jezelf fijn in voelt.

Een ander belangrijk moment om je wetsuit te wassen is in de periode voordat je hem opbergt. Zodra jouw wetsuit, bijvoorbeeld in de winter, de kast ingaat is het slim om hem nog een keer goed te wassen.

Zo weet je namelijk zeker dat je de wetsuit na de winter weer direct kunt aantrekken, zonder alle nare geurtjes eruit te hoeven wassen.

Op welke manier kun je een wetsuit wassen?

Je kunt op verschillende manieren een wetsuit wassen. De vraag is alleen welke manier voor jou mogelijk is en wat je denkt dat het makkelijkste is. Hoe je jouw wetsuit ook wast, maak er een gewoonte van om dit altijd na gebruik te doen.

Zo voorkom je vieze geurtjes en zorg je ervoor dat jouw wetsuit extra lang meegaat. Hierbij zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om schade te voorkomen.

Let op: stop een wetsuit nooit in de wasmachine, aangezien het pak hier niet voor is gemaakt. Het neopreen en de gelijmde naden kunnen namelijk niet tegen de warme temperaturen van een wasmachine, waardoor de kans op schade dus vrij groot is.

Onder de douche

Onder de douche kun je makkelijk en snel een wetsuit wassen, zonder enig gedoe. Trek je wetsuit uit vouw hem binnenstebuiten en ga ermee onder de douche. Ook is het mogelijk om je wetsuit aan te houden, bijvoorbeeld in de winter.

Houd er echter wel rekening mee dat je niet teveel zand met je meeneemt. De leidingen in ons huis zijn namelijk niet gemaakt om grote hoeveelheden zand te vervoeren, maar een beetje kan geen kwaad. Gebruik eventueel van te voren een zachte borstel om grotendeels van de zandresten weg te halen.

Een ander aandachtspunt waar je rekening mee dient te houden bij het wassen van je wetsuit in de douche is de temperatuur. Het neopreen en de gelijmde naden zijn namelijk niet gemaakt voor hoge temperaturen.

Ga dus niet douchen met temperaturen boven de 30°C om schade te voorkomen. Doe je dit toch? Dan kan de kwaliteit van de naden achteruitgaan en het neopreen stijver worden.

In een wasbak of badkuip

Een wetsuit wassen in een wasbak of badkuip is ook vrij simpel. Leg je wetsuit binnenstebuiten in een bak of kuip en vul deze met koud/lauw water. Laat de wetsuit vervolgens goed weken totdat alle waterresten eruit zijn.

Eventueel kun je gebruik maken van speciale shampoo voor wetsuits om nare geurtjes te verwijderen. Zo weet je zeker dat je een schoon en fris wetsuit terugkrijgt na het wassen.

Gebruik alleen nooit warm water, aangezien dit niet ten goede zal komen van de naden en het neopreen.

Met een tuinslang

Waar de meeste mensen voor kiezen: een wetsuit wassen met een tuinslang. Dit is een van de meest handige manieren om je wetsuit te wassen. Hang je wetsuit aan een buis of klerenhanger en spuit net zolang met de tuinslang totdat alle waterresten uit het pak zijn.

De wetsuit kan eventueel ook in een bak met water gelegd worden, waarna je de tuinslang kunt gebruiken om het pak schoon te maken. Doe dit altijd met koud/lauw water omwille van de levensduur van je wetsuit.

Gebruik wetsuit shampoo

Je wetsuit wassen met shampoo is zo nu en dan zeker een aanrader. Dit hoef je zeker niet elke keer te doen nadat je het pak hebt gebruikt, maar gewoon eens in de zoveel tijd. Zodra je jouw wetsuit een aantal keren hebt gebruikt kan het namelijk zijn dat er vieze geurtjes in komen van het water.

  • In dat geval is het verstandig om je wetsuit af en toe eens goed onder handen te nemen door wat shampoo te gebruiken tijdens het wassen. Houd er wel rekening mee dat je hier speciale shampoo voor nodig hebt die is ontwikkeld voor het schoonmaken van neopreen.

Vul een emmer of bak met water en voeg hier vervolgens de shampoo aan toe. Keer je wetsuit binnenstebuiten en laat deze vervolgens 7 tot 10 minuten in het water weken.

Nadat je het pak goed hebt laten weken haal je deze er weer uit en keer je het weer met de juiste zijde naar buiten. Spoel daarna nog even alle shampooresten uit het pak en je wetsuit ruikt weer helemaal fris en fruitig.

Wetsuit drogen

Je kunt als het goed is nu een wetsuit wassen, maar hoe moet je deze eigenlijk laten drogen? Om zo goed mogelijk om te gaan met je wetsuit is het essentieel dat je jezelf goed voorbereid op deze stap in het proces.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een speciale wetsuithanger hebt om je wetsuit te laten drogen. Een normale klerenhanger zal het neopreen bij de schouder uitrekken, aangezien het pak dan nog nat en zwaar is.

Hang je wetsuit binnenstebuiten aan de wetsuithanger. Het is namelijk belangrijk dat je eerst de binnenkant goed laat drogen. Vervolgens keer je de goede zijde weer naar buiten en laat je deze ook weer drogen.

Goed om te weten is dat je een wetsuit nooit in de zon mag laten drogen, omdat het neopreen hierdoor verouderd en zijn kwaliteit verliest. Laat je wetsuit dus altijd buiten in de schaduw of in een schuur drogen.

In de winter kun je een wetsuit niet buiten of in een schuur laten drogen, aangezien de ijsvorming scheuren kan veroorzaken in het pak. Het is dan dus verstandiger om je wetsuit in de badkamer te laten drogen, op dezelfde manier als buiten of in de schuur.

Wetsuit opbergen na het wassen

Nu wat duidelijker is geworden hoe een wetsuit wassen in zijn werk gaat is het ook goed om te weten hoe je deze het beste kunt opbergen. Het netjes en veilig opbergen van je wetsuit is namelijk essentieel voor de levensduur en kan schade voorkomen.

Leg je de wetsuit bijvoorbeeld op een plek waar het overdag en 's nachts sterk wisselt van temperatuur? Dan zal het neopreen hier onder leiden. In plaats daarvan is het verstandig om je wetsuit op te bergen op een plek waar de temperatuur constant is en er redelijk wat lucht bij kan komen.

Wetsuit kopen bij Watersports4fun

Ben je nog op zoek naar een passend wetsuit voor jouw avonturen op het water? Kijk dan zeker even in onze webshop. Wij bieden namelijk een breed aanbod van verschillende soorten wetsuits en diverse merken aan. Hierbij heb je de keuze uit verschillende modellen, maten, diktes en kleuren.

Wil je meer weten over een bepaald wetsuit of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Wij helpen jou namelijk graag bij het vinden van een geschikt wetsuit waar je jarenlang van kunt genieten. Je kunt ons hiervoor bereiken per mail, telefoon of via de live chat.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.