Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Wetsuit aantrekken & uittrekken: hoe doe je dit op een handige manier? Lees hier alle tips!

wetsuit aantrekken en uittrekken

Nikki de Louw |

Een wetsuit aantrekken is niet de meest eenvoudige taak van de wereld. Er zijn namelijk wetsuits in verschillende soorten, maten en diktes, waardoor het per wetsuit sterk kan verschillen hoe je hem aantrekt. Zo zijn er onder andere stevige, dikke wetsuits voor bijvoorbeeld het kitesurfen en dunne, fragiele wetsuits voor het zwemmen.

Bij beide soorten is het van belang dat je het pak op de juiste manier aantrekt om te voorkomen dat de functies wegvallen. We vertellen je daarom graag wat meer over over een wetsuit aantrekken en geven een aantal handige tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Waar moet je op letten bij het aantrekken van een wetsuit?

Er zijn een aantal zaken waar jegoed op moet letten bij het aantrekken van een wetsuit. Het kan namelijk zijn dat je een wetsuit door bepaalde factoren niet of nauwelijks aankrijgt. Dit is dan ook de reden waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.

Kom je er tijdens het aantrekken van de wetsuit achter dat deze te klein of te strak is? Dan kan het lastiger worden om je wetsuit aan te trekken. In dit geval ligt het niet aan de techniek, maar juist aan het feit dat je wetsuit te klein is.

Merk je bijvoorbeeld dat je ademhaling wordt belemmerd of je doorbloeding wordt beperkt (op sommige plekken)? Dan is je pak naar alle waarschijnlijkheid te klein. Het is dan aan te raden om een groter pak aan te schaffen.

Ga er niet van uit dat je wetsuit zich na verloop van tijd zal aanpassen aan je lichaam als deze te klein is. Een wetsuit is namelijk gemaakt van neopreen rubber, wat betekent dat het pak altijd dezelfde vorm zal blijven houden en zich nauwelijks zal aanpassen. Kies daarom voor één of twee maten groter als je denkt dat je huidige wetsuit te klein is.

De voornaamste functie van een wetsuit is het warm houden van je lichaam door de watercirculatie te stoppen. Mocht je een te strak pak hebben? Dan kan er een opening bij je rug ontstaan. Hierdoor zal de functie van het pak wegvallen, aangezien water in dit geval eenvoudig het pak in kan gaan.

Wetsuit aantrekken: vind het juiste pak

Zoals je wellicht al hebt vernomen is het belangrijk dat je wetsuit goed past als je deze aan wilt trekken. Dit is dan ook de reden waarom je veel aandacht moet besteden aan bepaalde zaken om een geschikte wetsuit te vinden.

Vervolgens zal een wetsuit aantrekken na verloop van tijd steeds eenvoudiger worden, maar eerst gaan we op zoek naar een geschikt wetsuit.

Pasvorm en maatvoering

Als je een kijkje neemt in onze webshop zie je dat we diverse soorten wetsuits aanbieden van verschillende merken. De pasvorm en de maten kunnen dan ook per soort en merk van elkaar verschillen. Het is daarom essentieel om rustig naar de pasvorm te kijken en eventueel ook de maattabel erbij te pakken.

Heb je de maattabel erbij gepakt? Kijk dan altijd eerst naar de hoogte en het gewicht van de wetsuit. Vervolgens is het belangrijk om ook naar de borstafmeting te kijken, aangezien deze bepaalt of de wetsuit te los of te strak zit.

Een te smalle borstafmeting kan ervoor zorgen dat je ademhaling en bewegingsvrijheid wordt beperkt. Dit zal niet ten goede komen van je prestaties in het water.

Hoe moet mijn wetsuit zitten?

Wil je jouw wetsuit aantrekken? Dan is het essentieel dat je wetsuit goed zit. Je kunt een wetsuit ook wel zien als een tweede huid voor in het water die jou beschermd tegen de kou. Echter moet de wetsuit dan wel goed aansluiten en niet te strak zitten om te voorkomen dat de functies van het pak wegvallen.

Kies dus altijd voor een wetsuit met de juiste pasvorm en maat, zodat je voldoende wordt beschermd en toch nog genoeg bewegingsvrijheid ervaart. Zo zal je jezelf namelijk beter door het water kunnen bewegen en heb je als het ware niet eens door dat je een wetsuit aanhebt.

Heb je een fullsuit met lange mouwen en benen? Dan dienen de mouwen tot aan je polsen te komen en de pijpen tot aan de bovenkant van je enkelbot.

Daarbij is het goed om te weten dat het neopreen van je pak wat losser komt te zitten zodra je het water ingaat. De stof creëert dan ook als het ware een 'geheugen', waardoor de wetsuit na verloop van tijd beter gaat zitten.

Wat als ik de verkeerde maat heb gekozen?

Een wetsuit aantrekken kan een stuk moeilijker, of juist makkelijker worden, als je een verkeerde maat hebt gekozen. Daarnaast kan een verkeerde maat ten koste gaan van het comfort dat je ervaart.

  • Heb je ervoor gekozen om niets onder je wetsuit aan te trekken? Dan kan het zijn dat een te klein wetsuit gaat schuren tegen je lichaam. Het is daarom ook zeker aan te raden om onderkleding te dragen onder je wetsuit, afhankelijk van hetgeen wat je ermee wilt gaan doen. Bovendien zal een te klein wetsuit niet alleen oncomfortabel aanvoelen, maar ook sneller kapot gaan. Dit omdat de naden strak zitten en het neopreen dunner is, waardoor de kans op scheuren groter worden.

Daarentegen kan het ook zijn dat je hebt gekozen voor een te groot wetsuit. Een te groot wetsuit aantrekken is erg eenvoudig, maar tijdens het zwemmen ga je merken dat het waterleksysteem niet meer functioneert. Zo zal er constant koud water het pak inlopen en wordt het warme water afgevoerd. Je kunt dan net zo goed zonder wetsuit het water op.

Ben je nog op zoek naar een geschikt wetsuit in de juiste maat? Neem dan eens een kijkje in onze webshop en vindt het pak dat bij jou past. Voor vragen of persoonlijk advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice

Wat als ik precies tussen twee maten in val?

Heb je gekeken naar de maattabel? Maar kom je tot de conclusie dat je eigenlijk net tussen twee maten in valt? Dan is het verstandig om eerst naar een wetsuit van een ander merk te kijken. De maten en pasvormen kunnen namelijk sterk verschillen per merk.

Blijk je toch tussen twee maten in te zitten? Dan kan het wellicht een slimme keuze zijn om twee verschillende maten te bestellen. Kijk hierbij voornamelijk naar de hoogte en het gewicht van het pak en controleer bij het aantrekken of de borstafmetingen goed zijn.

Kiesnooit voor een wetsuit die wat aan de ruime kant is, aangezien het pak in het water nog iets losser komt te zitten. Ook is het slim om rekening te houden met gewichtsschommelingen als je kiest voor een wetsuit dat redelijk strak is. Een wetsuit aantrekken wat te strak is kan namelijk lastig zijn als je een slechte schouder hebt of als je niet zo flexibel bent met je bovenlichaam.

Hoe moet je een wetsuit aantrekken?

Nu je meer weet over waar je op moet letten bij het kiezen van een wetsuit, zijn we aangekomen bij het belangrijkste onderdeel: het wetsuit aantrekken. De eerste keer kan het nog best lastig zijn om een wetsuit aan te trekken. Toch hebben wij een aantal handige manieren voor je, waardoor dit makkelijker en sneller gaat.

  1. Ga eerst het water in: om je wetsuit makkelijker aan te trekken kun je ervoor kiezen om met je wetsuit het water in te gaan. Vervolgens trek je het pak in het water aan, waarbij het water tussen de huid en het pak zorgt voor minder wrijving. Op deze manier kun je jouw wetsuit aantrekken zonder enige moeite;
  2. Binnenstebuiten aantrekken: een makkelijke manier om je wetsuit aan te trekken is de 'binnenstebuiten manier'. Doe de volledige wetsuit binnenstebuiten en plaats één voet tot aan je enkel in het pak. Vervolgens rol je de wetsuit op tot aan je romp en herhaalt dit daarna met je andere been. Hierna volgen dezelfde stappen voor je romp en armen;
  3. Duikkleding als onderkleding: mochten de meeste manieren niet helpen? Dan kun je ervoor kiezen om duikkleding onder je wetsuit aan te trekken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je de wetsuit makkelijker aantrekt, maar ook voor extra bescherming tegen bijvoorbeeld kwallen en koraal;
  4. De truc met de plastic zak: tegenwoordig worden de slimste manieren verzonnen om je wetsuit aan te trekken. Een goed voorbeeld hiervan is de manier met de plastic zak. Hiervoor kun je een plastic boodschappentas of boterhamzakje voor gebruiken. Plaats je voet in de plastic zak en stap in de wetsuit. Haal je voet vervolgens uit de plastic zak en herhaal dit met je andere voet en je armen;
  5. Gebruik van glijmiddel: voortaan zijn er ook verschillende soorten hulpmiddelen ontwikkeld, waaronder glijmiddel op waterbasis. Smeer de nauwste delen in met het glijmiddel en je zult de wetsuit moeiteloos aan kunnen trekken.

Wetsuit uittrekken

Naast een wetsuit aantrekken is het uittrekken ervan natuurlijk net zo belangrijk. Hierbij kunnen we je alvast vertellen dat het daadwerkelijk draait om veel oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Wel kunnen we jou een aantal tips geven om het eenvoudiger en sneller te laten verlopen.

Zodra je uit het water komt trek je de rits van de wetsuit open en laat je wat water in het pak lopen. Vervolgens kun je de wetsuit eenvoudig en snel uittrekken, aangezien er nauwelijks wrijving ontstaat. Haal eerst je armen eruit en trek het pak uit tot je middel.

Zet vervolgens je handen aan de binnenkant van het pak bij je heupen en haal ze naar beneden. Voilà je wetsuit is weer uit en klaar om ingepakt te worden.

Wetsuit kopen bij Watersports4fun!

Nu je meer weet over een wetsuit aantrekken, kan het zijn dat je nog op zoek bent naar een wetsuit. Neem hiervoor een kijkje in onze webshop waar je diverse modellen en soorten wetsuits vindt van verschillende merken.

Let hierbij goed op de aandachtspunten die we hebben benoemd om te voorkomen dat je de wetsuit niet of nauwelijks aankrijgt. Een goed aansluitend wetsuit is namelijk essentieel en kan veel problemen voorkomen.

Heb je hulpnodig bij het kiezen van een geschikt wetsuit? Neem dan contact op met onze klantenservice voor persoonlijk advies. Wij staan voor je klaar en zijn te bereiken per mail, telefoon en via de live chat.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.