Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

De beste teams voor het Europese waterpolo kampioenschap 2024

De beste teams voor het Europese waterpolo kampioenschap 2024

Jordi Daniels |

Waterpolo is een wat minder bekende sporttak die niet altijd door het grote publiek gevolgd wordt. En wat de meesten niet weten is dat Nederland wel een groot aantal recreatieve waterpoloclubs heeft. Het zijn vooral de Zuid- en Oost- Europese landen waren de sport op hoog niveau gespeeld wordt. Laten we in deze blog nagaan wat het EK in 2024 voor de liefhebbers van deze bikkelharde sport gaat betekenen.

Waar en wanneer wordt het EK waterpolo gehouden in 2024?

Vlak na nieuwjaar, van 4 tot 16 januari, strijden de Europese waterpoloteams voor de titel. Dat werd gevonden in Kroatië. In de steden Zagreb en Dubrovnik worden nu de wedstrijden voor de mannen gehouden.

Het toernooi voor de vrouwen moest om organisatorische redenen uitwijken naar Eindhoven. Omdat het in eigen land is krijgt het ongetwijfeld meer aandacht. Ook bij het wedden op sport in Nederland zullen er dan uitgebreide mogelijkheden zijn voor waterpolo.

Wat zijn de deelnemende landen aan het EK?

Er zijn in totaal 16 landen die zich meten voor de titel van Europees kampioen 2024. Ze worden onderverdeeld in twee divisies. Iedere divisie bestaat dan uit twee groepen. Dit is de verdeling.

Divisie 1:

Groep A: Kroatië, Montenegro, Frankrijk en Spanje.

Groep B Georgië, Griekenland, Italië en Hongarije.

Divisie 2:

Groep C: Servië, Duitsland, Malta en Israël.

Groep D: Nederland, Slowakije, Roemenië en Slovenië.

Er zijn in totaal 25 landen die een nationaal team hebben. Maar het zijn alleen deze 16 die zich plaatsen. Slovenië zorgt voor de verrassing. Het land staat op 23ste plaats van de Europese ranking. En toch liet het favorieten zoals Rusland (plaats 8) en Turkije (plaats 12) achter zich.

Wat zijn de favorieten om de Europese titel binnen te halen?

Het leuke aan sport is dat de uitkomst van wedstrijden nooit helemaal zeker en voorspelbaar zijn. Soms bevestigd de favoriet, maar het is ook vaak dat de underdog voor de surprise van de dag zorgt. Kijk maar naar Slovenië dat helemaal aan de staart van de ranking bengelt, en zich toch kon plaatsen voor de eindronde.

Maar laten we toch even kijken wie naast Rusland en Montenegro de andere landen zijn die de meeste punten hadden verzameld toen de ranking in 2022 werd opgesteld. 

 1. Hongarije: 449 punten
 2. Italië: 405 punten
 3. Kroatië:242 punten
 4. Spanje:226 punten
 5. Griekenland:146 punten
 6. Frankrijk:139 punten
 7. Rusland:115 punten
 8. Montenegro:109 punten
 9. Duitsland:91 punten
 10. Roemenië:64 punten

Het valt meteen op dat er grote verschillen zijn. Hongarije leidt met 449 punten, gevolgd door Italië dat ook nog meer dan 400 punten scoort. Maar dan heeft Kroatië als mooie derde toch maar iets meer dan de helft van de punten van Hongarije. Het blijft dan eigenlijk vrij vlug zakken, waarbij de nummer tien slechts 64 punten noteert.

Maar ondertussen lijkt er een aardverschuiving te zijn geweest. Het machtige Hongarije lijkt het dit afgelopen jaar veel minder te hebben gedaan. Als we bij de toonaangevende bookmaker de odds bekijken die voor het aankomend EK worden genoteerd zijn het toch heel andere landen die als kanshebber worden gezien.

Het is de opinie van de analisten en specialisten van de bookmaker dat het met voorsprong Spanje is dat als grote kanshebber wordt ingeschat. Laten we bij wijze van afsluiting de top tien die hier wordt voorspeld aan je voorstellen:

 • Spanje
 • Kroatië
 • Italië
 • Servië
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Montenegro
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Nederland

Maar we raden je gelijk toch ook aan om je eigen research te voeren voor je op een van de teams gaat wedden.