Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

SUP veiligheid: bekijk 8 handige tips om veilig te peddelen

veilig suppen

Nicole Staartjens |

Veiligheid is erg belangrijk wanneer je gaat suppen. Het draait namelijk niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om die van anderen. Jaarlijks zien we dat steeds meer mensen voor het eerst op een SUP board stappen. Dit komt vooral doordat het een laagdrempelige watersport is en het steeds populairder wordt.

Echter is het wel belangrijk dat je een SUPboard niet als een stuk speelgoed ziet, want je kunt soms in benarde situaties terecht komen. Vandaar dat wij jou graag een aantal tips willen geven, zodat je veilig kunt gaan suppen.

Tips die helpen met veilig suppen

We hebben alle handige tips die van pas kunnen komen netjes onder elkaar gezet. Zo heb je in één oogopslag een overzicht van zaken die kunnen bijdragen aan een comfortabel en veilig avontuur op het water.

1) Zorg ervoor dat je goed kunt zwemmen

Wanneer je het water op gaat met een SUP board is het natuurlijk essentieel dat je goed kunt zwemmen. Maar je staat toch op een board? Waarom moet je dan goed kunnen zwemmen? Het is nauwelijks te voorkomen dat je wel eens van het board afvalt, tenzij je het al jaren doet.

Toch wil het wel eens voorkomen (ook bij de beste) dat je van de plank af valt en in onrustig water terecht komt. In dat geval is het wel handig als je goed kunt zwemmen en weer terug kan komen op je board.

2) Gebruik een enkelkoord

Ook al kan je nog zo goed zwemmen, je kunt het water niet beïnvloeden. Gebruik daarom altijd een enkelkoord om het SUP board aan je enkel vast te maken. Hiermee voorkom je namelijk dat de plank te ver wegdrijft en je er niet meer bij kan komen.

Dit wil namelijk wel eens voorkomen wanneer je op ruig water gaat suppen, zoals in de zee. Als je veilig wilt suppen en voorkomen dat je niet meer bij je board komt, is een enkelkoord sterk aan te raden.

3) Trek een zwemvest aan

Wil je écht veilig suppen? Dan raden wij je aan om altijd (voor de zekerheid) een zwemvest aan te trekken, zelfs wanneer je goed kunt zwemmen. Een onverwachte val in het water kan namelijk resulteren in desoriëntatie, waardoor je even niet weet waar je bent of hoe je boven water komt.

Met een zwemvest weet je zeker dat je weer naar boven drijft en dus ook waar het wateroppervlak is. Vooral wanneer je op ruige wateren of op zee gaat suppen raden we je dit aan, de stroming kan verraderlijk zijn.

4) Ben bewust van de omgeving

Veiligheid tijdens het suppen gaat boven alles en een essentieel onderdeel wat daar bij hoort is het bewustzijn van de omgeving om je heen. Denk hierbij aan het weer, de golven, andere suppers, boten en objecten. Wanneer je jezelf bewust bent van de omgeving weet je wat er wel en niet kan.

Vandaar dat het in de gaten houden van je omgeving cruciaal is wanneer je veilig wilt gaan suppen. Vooral voor beginners kan het even moeilijk zijn om zowel je techniek onder de knie te krijgen als tegelijkertijd op je omgeving te letten.

Echter is het wel een perfecte uitdaging om om beter en vooral veiliger te suppen. Als starter raden we je aan om op zoek te gaan naar een beginners SUP board.

5) Ga altijd goed voorbereid op pad

Voordat je op de plank stapt is het belangrijk om te weten wat je in verschillende situaties moet doen. Bedenk dus van te voren altijd wat er mis zou kunnen gaan en probeer hier alvast een goede oplossing voor te vinden.

Mocht er onderweg dan echt iets misgaan? Dan hoef je niet paniekerig te worden, maar kun je direct handelen. Ook het onderhoud van je SUP board is erg belangrijk, zo weet je altijd zeker dat je met goed werkend materiaal het water op gaat.

Tot slot is het verstandig om van te voren een route uit te stippelen waar je wilt gaan suppen. Doe dit vooral wanneer je alleen gaat. Laat aan vrienden en/of familie weten waar je gaat suppen en geef de route aan hen door voor het geval dat er iets gebeurt. Dan zijn er in ieder geval mensen die weten waar je bent.

6) Houd rekening met de weersomstandigheden

Net als het water is het weer niet te beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de weersomstandigheden en -verwachtingen. Gaat het bijvoorbeeld heel hard stormen? Dan is het meestal niet slim om het water op te gaan.

Het water kan dan namelijk erg wild zijn en zorgen voor problemen tijdens het suppen. Ook wil je niet graag in wild water terecht komen, aangezien je hier vaak niet goed kunt zwemmen. Bekijk dus voordat je gaat suppen altijd naar de weersvoorspellingen.

7) Ga samen met iemand suppen

Je kunt al erg veilig suppen wanneer je met één of meerdere mensen samen gaat. Zo hoef je namelijk niet per se iemand te informeren over waar je gaat suppen, omdat er nog andere bij zijn die te hulp kunnen schieten.

Daarnaast is het ook nog eens veel leuker om samen met een klein groepje te gaan. Zo kun je elkaar helpen en er een gezellige dag van maken.

Kies je er toch voor om alleen te gaan? Zorg er dan voor dat je een drybag (waterdichte tas) meeneemt. Hierin kun je namelijk je telefoon doen, zodat je deze mee kunt nemen op het water. Mocht er dan iets misgaan? Dan kun je snel iemand bellen. Verstandig is dan ook om een telefoon mee te nemen die tegen wat water kan. Bekijk nu al onze SUP accessoires.

8) Denk aan de tijd

Het is natuurlijk prachtig om de zonsondergang te bekijken tijdens je tocht. Houd er echter wel rekening mee dat je na zonsondergang steeds minder kunt zien.

Hierdoor ben je automatisch minder bewust van je omgeving, waardoor iets onveiliger wordt. Wil je op een warme zomeravond toch nog even gaan suppen? Blijf dan altijd dicht bij de kust of aan de rand van de rivier.

Veilig suppen met een SUP board van Watersports4fun

Als je de tips hebt doorgenomen lijkt het misschien alsof suppen redelijk wat gevaren met zich meebrengt. Dit is echter totaal niet waar, want wij zijn telkens uitgegaan van de meest gevaarlijke situaties die zouden kunnen ontstaan.

Volg jij de tips op die we hebben benoemd? Dan zal er weinig kunnen gebeuren. Vandaar dat veilig suppen essentieel is voor de veiligheid van jezelf en anderen.

Mocht je graag willen gaan suppen, maar heb je nog geen board? Kijk dan eens in onze webshop. Hier bieden wij verschillende soorten boards, speciale peddels geschikt voor suppen, kleding en accessoires aan waarmee je veilig op pad kunt. Denk hierbij aan drybags, enkelkoorden en nog veel meer! Kortom, bij Watersports4fun ben je aan het juiste adres voor al jouw SUP artikelen.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.