Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

SUP board onderhoud: lees hier alle ins- en outs!

onderhoud van sup board

Nicole Staartjens |

Ben jij de trotste eigenaar van een prachtig Stand Up Paddle board? Zorg er dan voor dat je altijd het SUP board onderhoud goed uitvoert. Dit is namelijk essentieel om de levensduur van het board te verlengen.

Zo voorkom je namelijk dat er scheuren of andere vormen van schade ontstaan, waardoor je het board niet meer zou kunnen gebruiken.

Mocht er toch schade ontstaan aan? Dan is het altijd handig om een reparatiekit bij te hebben. Zo kun je de SUP namelijk op locatie repareren, zodat je toch nog verder kunt. Echter is voorkomen beter dan genezen en daarom is het belangrijk dat je het SUP board onderhoud serieus neemt.

SUP board onderhoud tijdens gebruik

Wanneer je het SUP board gaat gebruiken zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Doe je dit namelijk niet? Dan bestaat er een kans dat er schade ontstaat waardoor je het water niet meer op kan.

Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen en daarom hebben wij hieronder een aantal tips voor jou op een rijtje gezet waar je op moet letten.

1) Vervoer van het SUP board

In onze webshop vind je verschillende SUP board pakketten waarbij een tas wordt meegeleverd. De tas is essentieel voor het vervoeren van je SUP board. Hiermee voorkom je namelijk dat er schade ontstaat aan het board door scherpe voorwerpen.

Een tas is ook veel handiger om je board te vervoeren, aangezien je deze gewoon op je rug kunt dragen. Mocht er geen tas worden meegeleverd? Geen probleem, het is mogelijk om in de webshop te filteren op losse tassen voor je board.

2) Pomp het board niet volledig op in de hete zon

Ga je tijdens een warme zomerdag lekker het water op met je SUP board? Houd er dan rekening mee dat je het board niet volledig oppompt.

Warme lucht gaat namelijk uitzetten en ondanks het koele water zal de uitzetting van de lucht in het board sneller verlopen dan je denkt. Met een SUP pomp kun je precies aangeven hoeveel PSI lucht er in het board moet.

  • Ga daarom niet urenlang midden in de hete zon suppen met je board, maar neem af en toe een pauze en leg het board dan even in de schaduw. Hiermee voorkom je namelijk dat er scheuren ontstaan in de buitenste laag van het SUP board.

Bovendien geldt dit ook voor het tijdelijk opbergen van je board tijdens warme zomerdagen. Zet je het board een paar dagen in de schuur? Zorg er dan voor dat je er wat lucht uit laat, aangezien de lucht in het board uit kan zetten.

Op deze manier laat je wat ruimte over voor de lucht in het board om uit te zetten en voorkom je de kans op schade.

3) Til het board altijd op

Misschien lijkt het eenvoudig om je SUP board lekker achter je aan te trekken, maar dit is vanzelfsprekend niet goed voor het board.

Kleine steentjes, zand, of takken kunnen namelijk al gauw zorgen voor scheuren in de buitenste laag van het board. Hierdoor zou er eventueel een lek kunnen ontstaan waardoor het SUP avontuur van die dag al niet meer door kan gaan. Til je SUP board daarom altijd op nadat je deze hebt opgepompt.

SUP board onderhoud na gebruik

Het échte SUP board onderhoud begint pas na het gebruik van je board. Hierboven hebben we slechts een aantal tips gegeven om schade te voorkomen, want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Vandaar dat je het SUP board onderhoud serieus moet nemen, zodat je langer kunt genieten van je SUP. Hieronder vertellen we jou precies waar je op moet letten.

1) Laat je board goed opdrogen

Eén van de belangrijkste onderdelen van het SUP board onderhoud, is het op laten drogen van je board na gebruik. Hierbij raden wij je aan om het board niet in de zon te laten drogen, maar gewoon in de schaduw.

In de zon kan de lucht in het board namelijk nog uitzetten, wat zou kunnen zorgen voor scheuren. Ook is het een mogelijkheid om een handdoek te gebruiken om het board droog te maken. Zorg er in ieder geval voor dat het board volledig is opgedroogd voordat je deze opbergt in de schuur of opbergtas.

2) Laat het board volledig leeglopen

Heb je een opblaasbare SUP?

  1. Laat het board dan na het opdrogen volledig leeglopen
  2. Rol de SUP vervolgens op en stop hem eventueel terug in de opbergtas
  3. Controleer wel altijd of alle lucht er daadwerkelijk uit is

3) Druk het ventiel goed in

Voor zowel de levensduur van de SUP als het ventiel is het belangrijk dat je het ventiel goed indrukt en naar beneden draait. Hierdoor neemt de luchtdruk van het SUP board namelijk af en kan alle lucht volledig ontsnappen.

Tijdens het leeg laten lopen van je SUP board kan er een hoop lawaai ontstaan door de aanwezige luchtdruk. Daarom is het een mogelijkheid om een 'silent air remover' te gebruiken, waardoor het geluid sterk gedempt wordt.

4) Rol het board nog eens uit om goed te drogen

Bij een opblaasbare SUP is het zeker een aanrader om het board nogmaals uit te rollen om deze nog eens goed te laten drogen. Na het leeg laten lopen van het board zal je namelijk merken dat er nog enige vorm van vochtigheid aanwezig is.

Het kan dus nooit kwaad om het board nog een keer goed te laten drogen nadat je deze hebt leeg laten lopen als je thuis aangekomen bent. Zo ben je er zeker van dat er geen vocht achterblijft in de opbergtas wat niet gewenst is.

SUP boards van Watersports4fun

Nu je meer weet over het SUP board onderhoud kun je op zoek gaan naar een geschikt board voor jou. Neem hiervoor een kijkje in onze webshop en bekijk het ruime assortiment van SUP boards in verschillende maten en kleuren.

Daarnaast is het ook een mogelijkheid om direct op zoek te gaan naar een geschikte SUP board peddel en eventuele accessoires. Zo ga je namelijk goed voorbereid op pad. Kortom, bij Watersports4fun ben je aan het juiste adres voor al jouw SUP artikelen.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.