Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Wat is het verschil tussen een opblaasbaar SUP board en hard SUP board?

Verschil tussen een opblaasbaar en hard SUP board

Nicole Staartjens |

Het kan soms lastig zijn om een goede keuze te maken voor een passend SUP board. Vooral omdat er heel veel verschillende modellen zijn en deze ook nog eens verkrijgbaar zijn als opblaasbare- en hardboards. Om deze reden is het goed om te weten wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten SUP boards.

We willen je er op deze pagina daarom graag meer over vertellen. Dit doen we aan de hand van een aantal factoren die het verschil tussen de twee type stand up paddle boards bepalen. Lees je met ons mee?

Wat is het verschil tussen een Hardboard en een Inflatable SUP?

Als je het op het punt staat om een SUP board te kopen, dan krijg je direct de keuze tussen een Hardboard of Inflatable SUP. Dit kan ooit lastig zijn om te bepalen wanneer je zelf nog niet echt veel ervaring hebt.

Hieronder gaan we daarom een aantal punten benoemen waarbij de verschillen tussen de twee type boards uitleggen. Zo weet je ook direct wat de voor- en nadelen zijn per type board, en welke type voor jou het beste zou zijn. In deze gids komen de volgende vergelijkingsfactoren aan bod:

  • Ervaring
  • Opslag
  • Vervoer
  • Kosten
  • Duurzaamheid
  • Prestaties

1. Ervaring

Het is belangrijk om van jezelf te weten wat je ervaringsniveau is. Hierop kun je namelijk de keuze baseren voor een passend SUP board.

Als we gaan kijken naar de verschillen tussen de opblaasbare- en harde SUP boards, dan kunnen we al gauw concluderen dat een opblaasbaar board meer geschikt is voor de beginner. Op een opblaasbare SUP heb je namelijk meer balans en is het ook makkelijker om je balans te behouden. Hierdoor val je minder vaak van je board en kost het je minder energie.

Ben je een wat meer ervaren supper en ben je op zoek naar een uitdaging? Dan kan een hardboard jou dit bieden. Over het algemeen is het lastiger om op een hardboard balans te houden, maar toch heeft het ook weer zijn voordelen qua prestaties, hier later meer over. Het kan dus zeker een goede keuze zijn voor de ervaren- of professionele supper.

Wij raden beginners aan om altijd te starten met een opblaasbaar board, aangezien je deze makkelijker onder controle houdt. Op deze manier kun je alvast wennen aan de bewegingen en kennis maken met de sport.

2. Opslag

In het laagseizoen ga je meestal niet op pad om te suppen. Vandaar dat je ook rekening dient te houden met de opslag van het board. In deze categorie is het opblaasbare board natuurlijk de grote winnaar, aangezien je deze eenvoudig kunt opbergen in een opbergtas. Hierbij is het wel goed om te weten hoe je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten. Zorg daarom dat je jezelf goed inleest over het onderhoud van een SUP board.

  • Een hardboard is wat lastiger op te bergen, aangezien het board veel ruimte in beslag neemt. Daarnaast dien je het board goed te beschermen om schade te voorkomen. Mocht je het board in het laagseizoen bijvoorbeeld in de schuur leggen? Zorg er dan voor dat je het board afschermt met dekens, handdoeken of een andere vorm van bescherming.

3. Vervoer

Ook in deze categorie komt de opblaas SUP natuurlijk als winnaar uit de strijd. Je neemt het board namelijk eenvoudig mee in de opbergtas, waarna je hem op locatie weer op kunt pompen. Zodra je klaar bent laat je het board weer leeglopen en berg je hem op de tas. Hoe makkelijk is dat?

Wil je een hardboard meenemen naar het strand, een rivier of een andere locatie? Dan heb je vaak veel ruimte nodig. We zien dan ook regelmatig dat mensen hun board aan het dak van de auto bevestigen. Een voordeel hiervan is wel dat je bij aankomst direct het water op kunt gaan en het board niet eerst hoeft op te pompen.

4. Kosten

Zoals je waarschijnlijk al te weten bent gekomen biedt een opblaas SUP veel eenvoud. Maar betaal je hier dan ook extra voor of...? Het zal je wellicht verbazen, maar een opblaasbaar board is vele malen goedkoper dan een hardboard.

Zo heb je vaak al een board van hoge kwaliteit voor ongeveer € 600 - € 700. Ga je op zoek naar een hardboard? Houd dan rekening met een prijs van minimaal € 1000,-. Hier krijg je natuurlijk ook wel wat voor terug.

5. Duurzaamheid

Je zou kunnen denken dat het hardboard qua duurzaamheid en levensduur langer meegaat dan een opblaasbaar board. Maar niets is minder waar. Ook in deze categorie komt het opblaasbare SUP board als beste uit de test. Een hardboard is namelijk gemaakt van keihard materiaal wat hierdoor ook redelijk breekbaar is.

Laat je het board per ongeluk vallen onderweg naar het water? Dan kan het zomaar zijn dat er een kras of scheurtje ontstaat. In dat opzicht kan een opblaas SUP veel beter tegen een schrammetje of stootje, aangezien het materiaal wat zachter is.

6. Prestaties

Nu zijn we toch eindelijk op het punt aangekomen waarin het hardboard veruit het beste presteert. Kijkend naar de prestaties van een hardboard zien we al gauw dat deze haast niet te overtreffen zijn door een opblaas board, ook al worden deze iedere jaar verbeterd.

Met een hardboard ben je namelijk een stuk wendbaarder, behaal je makkelijker hoge snelheden en kun je beter golven opvangen. Dit is dus een ideaal board voor de ervaren suppers onder ons die op zoek zijn naar een uitdaging.

Welk type board pas het beste bij mij?

Kijkend naar bovenstaande punten is het belangrijk om voor jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt. Ben je op zoek naar een board dat veel gemak biedt en lang meegaat? Dan is een opblaas SUP geschikt voor jou.

Ben jij een persoon die klaar is voor wat extra uitdaging op het water? Kies dan voor een hardboard om je grenzen te verleggen. Wat je keuze ook is, wij van Watersports4fun helpen jou graag bij het vinden van een geschikt SUP board.

Mocht je namelijk vragen hebben over een bepaald board? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice per mail, telefoon of via de live chat. Neem daarnaast ook alvast een kijkje in onze webshop om op zoek te gaan naar een passend SUP board.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.