Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Suppen in koude temperaturen: waar moet je rekening mee houden? Lees het hier!

suppen in koude temperaturen

Nicole Staartjens |

Bij suppen denken de meeste mensen al gauw aan het suppen op warme zomerdagen, waarbij je lekker kunt genieten van het water in de hete zon. Toch zijn er ook genoeg mensen die juist genieten van suppen in de vrieskou. Zij suppen namelijk het hele jaar door om lekker in beweging te blijven en hun board niet de helft van het jaar in de schuur op te bergen.

Het is namelijk ook prima te doen om met koude temperaturen het water op te gaan. Echter zijn er dan wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Op deze pagina gaan wij jou daarom meer vertellen over suppen in koude temperaturen en geven we je een aantal handige tips.

Waarom zou ik gaan suppen als het koud is?

Een van de voornaamste redenen waarom mensen ervoor kiezen om ook in de winter het water op te gaan, is dat ze het hele jaar door in beweging blijven. Daarnaast hoeven zij hun SUP board niet langdurig op te bergen in de schuur of garage.

Hierdoor voeren zij alleen onderhoud uit wanneer ze het SUP board gebruiken. Het zou namelijk zonde zijn van je tijd om je board regelmatig schoon te maken, terwijl je deze niet gebruikt. Bovendien is het goed voor de levensduur van het board om deze regelmatig te gebruiken.

Waar je dien je rekening mee te houden?

Wil je graag in de winter of op een koude dag gaan suppen? Dan is dat heel begrijpelijk. Echter zijn er wel een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden.

Denk hierbij aan zaken zoals kleding, veiligheid, accessoires en voorbereiding. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. We willen je daarom graag een aantal tips geven om je goed voor te bereiden op je tocht in het koude weer. Lees je met ons mee?

1. Voorbereiding

Zoals je waarschijnlijk al hebt vernomen is een goede voorbereiding essentieel. Kijk bijvoorbeeld eerst naar de weersvoorspellingen voor die dag en controleer deze nogmaals voordat je het water op gaat. Mocht er namelijk storm of zware regenbuien op komst zijn? Dan raden wij je af om het water op te gaan. Kies je er toch voor om te gaan suppen? Zorg dan dat je dicht bij de kant blijft, zodat je snel uit het water kunt gaan in het geval van slecht weer.

Een ander belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het opwarmen van je lichaam. In het koude weer zijn je spieren natuurlijk kouder dan normaal en dit kan redelijk gevaarlijk zijn in koud water.

Neem daarom bijvoorbeeld een warme thermoskan mee, met thee, koffie of warme chocolademelk, om je lichaam al een beetje op te warmen. Doe daarnaast ook altijd even een warming up voordat je op het board stapt, om je spieren warm te maken.

Ben je klaar om het water op te gaan? Controleer dan eerst nog of je veiligheidskoord en zwemvest goed vast zitten. Vervolgens is het slim om een vriend, familielid of kennis te laten weten dat je het water op gaat. Geef hierbij ook een tijd wanneer je weer denkt terug te zijn.

Zo is er altijd iemand op de hoogte van je plannen. Ook kan het slim zijn om samen met iemand te gaan, zodat je elkaar kunt helpen als er iets zou gebeuren.

2. Veiligheid

Heb je niet zo'n goed gevoel bij het suppen in koude temperaturen? Doe dit dan ook zeker niet. Wanneer je dit wel graag zou willen doen raden wij je aan om je veiligheid serieus te nemen. In koud water is de kans namelijk wat groter dat er iets gebeurt.

Zorg er daarom altijd voor dat je een reddingsvest aantrekt. Zelfs mensen die goed kunnen zwemmen kunnen namelijk in de problemen raken wanneer ze in het koude water belanden.

Wil je ondanks de risico's toch een lange SUP tocht maken? Voorzie jezelf dan van een goede uitrusting. Neem bijvoorbeeld snacks, droge kleren, warm drinken en eventueel een waterdichte lamp mee in een drybag. Mocht je bijvoorbeeld in het koude water vallen dan kun je jezelf omkleden en even wat warms drinken op weer op temperatuur te komen.

Gebeurt er iets tijdens je tocht waardoor je pas later terug bent dan verwacht? dan is het toch handig als je een lamp bij hebt, aangezien het in de winter eerder donker wordt.

Neem ook altijd een telefoon mee in je drybag of waterdichte zak van je zwemvest. In geval van nood zou je dan altijd iemand kunnen bellen. Laat van tevoren ook altijd iemand weten dat je het water opgaat en hoe laat je ongeveer verwacht terug te zijn. Wil je graag meer weten over veiligheid tijdens het suppen? Druk dan op de link om er een speciaal artikel over te lezen!

3. Kleding

In de winter is SUP kleding erg belangrijk, aangezien je de koude temperaturen moet trotseren. Zorg daarom voor kleding die je lichaam goed op temperatuur houdt. Schaf bijvoorbeeld een warm wetsuit aan of trek meerdere lagen kleding aan.

Hierbij is het ook goed om rekening te houden met lichaamsdelen zoals je handen, voeten en gezicht. Voornamelijk je oren zijn erg belangrijk, want op de kant kan het nog goed te doen zijn, maar op het water is de temperatuur heel anders. Zorg dus altijd voor warmte voor je gehele lichaam.

Draag vooral geen kleding van katoen als je in de winter het water op gaat. Veel mensen denken namelijk dat dit lekker warm is, maar als je eenmaal in het water terecht komt zijn je kleren direct doorweekt.

Hierdoor kun je sneller onderkoelt raken en dat willen we natuurlijk voorkomen. Draag in plaats daarvan kleding van fleece of iets dergelijks. Deze stof houdt je lichaamswarmte beter vast en zal niet snel doorweekt raken.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.