Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Suppen: wat is suppen precies? Lees nu onze gids!

stand up paddling

Nicole Staartjens |

Wat is suppen? Suppen, ook wel supping of Stand Up Paddling genoemd, is een watersport waarbij je jezelf staand op een SUP board voortbeweegt door middel van een (lange) peddel.

Het is vergelijkbaar met surfen, maar dan sta je op een board en gebruik je een peddel om je voort te bewegen. Hierdoor heb je dus geen wind nodig om vooruit te komen.

Een ander voordeel van suppen is dat je veel gebruik maakt van je core waardoor je deze kunt versterken. Maar bovenal is het een leuke bezigheid voor op een warme zomerse dag. Wil je graag meer weten over suppen? Lees dan vooral verder, want op deze pagina gaan wij jou er alles over vertellen.

Wat is suppen nou precies?

Suppen is afkomstig van het woord 'SUP', maar wat betekent SUP eigenlijk? SUP is letterlijk de afkorting voor Stand Up Paddling. Zoals je waarschijnlijk al hebt vernomen is het een leuke watersport die vooral als hobby wordt uitgeoefend. Hierbij zijn er nog wel verschillende vormen van suppen, maar daar vertellen we je verder in het artikel meer over.

Om te beginnen is het fijn om te weten dat suppen niet erg lastig is om te leren. Het is namelijk puur een kwestie van de balans vinden en proberen om vaart te maken door middel van een SUP peddel.

Je zult het dan ook vast wel eens hebben gezien: mensen die suppen op zee, rivier of ander water op een soort van surfboard stonden met een peddel in de hand.

Waar komt supping vandaan?

Net als veel andere boardsporten, zoals surfen, is suppen ontstaan op de eilanden van Hawaï. Echter is dit bij puur toeval ontstaan tijdens het surfen. Zo stonden de leraren altijd op een board waarbij ze een peddel in de hand hadden om in de buurt te blijven van de leerlingen.

Op deze manier konden zij zich rustig voortbewegen, instructies geven en overzicht houden op de groep. Na verloop van tijd zijn ook andere mensen deze vorm van boardsport over gaan nemen en is het uitgegroeid tot een ware trend. En omdat het redelijk eenvoudig is om te leren zie je steeds meer mensen die beginnen met suppen.

Wat heb je nodig om te starten met suppen?

Wanneer je wilt gaan beginnen met suppen heb je in principe niet veel nodig. Zo heb je een SUP board en een SUP peddel nodig om je te kunnen voortbewegen op het water. Maar wat is nou een SUP board? Veel mensen denken vaak dat suppers op een surfboard staan.

Dit is natuurlijk niet raar, want op een afstandje lijkt dat ook zo, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen een SUP- en surfboard. Hieronder leggen we jou uit wat de grootste verschillen zijn.

Wat zijn de verschillen tussen een SUP- surfboard?

Zoals we al hebben benoemd zitten er wel degelijk verschillen tussen een SUP- en surfboard. Om het jou makkelijk te maken hebben wij de grootste verschillen hieronder voor jou op een rijtje gezet. Zo zie jij in één oogopslag wat er zo anders is aan een board voor het suppen.

 • Een SUP board bevat andere karakteristieke eigenschappen dan een surfboard;
 • Een SUP board is vaak vele malen lichter dan een surfboard en is daarom makkelijker mee te nemen;
 • SUP boards zijn over het algemeen stabieler dan een surfplank, omdat ze beschikken over meer luchtinhoud;
 • Er zijn opblaasbare SUP boards beschikbaar waardoor vervoer geen probleem is.

Kijkend naar de verschillen, zien we dat een SUP board beter geschikt is voor beginnende suppers. Daarnaast zijn deze boarden verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, afhankelijk van jouw persoonlijke wensen.

Waar kan en mag je suppen?

Suppen kan en mag in principe overal op het water. Denk hierbij aan sloten, rivieren, meren, vijvers en natuurlijk de zee. Echter kan het wel zo zijn dat er op sommige plaatsen waarschuwingsborden hangen en het ten strengste verboden is om te suppen. Controleer daarom altijd de plek waar je wilt gaan suppen, voordat je daadwerkelijk je board in het water legt.

Wil je graag gaan suppen in Nederland? Dan kan het handig zijn om je eigen SUP board aan te schaffen. Op deze manier kun je namelijk overal waar het veilig is je SUP in het water leggen.

Hierbij kan het ook verstandig zijn om te kiezen voor een opblaasbare SUP. Deze kun je namelijk eenvoudig overal mee naartoe nemen, en zodra je klaar bent weer oprollen in de tas.

Hoe kan ik beginnen met suppen?

Zoals je wellicht al hebt vernomen heb je om te beginnen met suppen een board en peddel nodig. Toch kan dit om te beginnen redelijk prijzig zijn, omdat het niet de goedkoopste spullen zijn. Daarom is het vaak slim om de eerste paar keren een SUP board en peddel te huren bij een verhuurbedrijf.

 • Op deze manier ben je namelijk niet te veel kosten kwijt en kun je uitproberen of suppen wel echt iets voor jou is. Het zou natuurlijk zonde zijn als je een SUP koopt en je er na de eerste keer al achter komt dat je het niet leuk vindt. Daarbij kun je ook altijd op zoek gaan naar actuele SUP board aanbiedingen om een mooie deal te scoren.

Daarnaast is het natuurlijk ook een mogelijkheid om een SUP van vrienden, familie of kennissen te lenen, indien zij er een bezitten. Zo ben je namelijk helemaal geen kosten kwijt en kun je daarna de keuze maken of je er wel of niet mee door wilt gaan.

Veiligheid en voorbereiding zijn essentieel

Vooral voor beginnende suppers is SUP veiligheid erg belangrijk. Het is niet zo dat staand peddelen veel gevaren met zich meebrengt, maar dit wil niet zeggen dat er niets kan gebeuren. Vandaar dat het belangrijk is om van te voren goed te weten waar je op moet letten als je gaat suppen. Hieronder hebben we daarom een aantal veiligheidstips voor jou onder elkaar gezet.

 • Ga je op groot of stromend water suppen? Ga dan nooit alleen;
 • Het is verstandig om met iemand anders te gaan in het geval dat er iets gebeurt;
 • Mocht je toch alleen gaan? Laat dan aan mensen weten waar je heen gaat;
 • Bekijk van te voren wat de weersvoorspellingen zijn en ga er niet op uit als het bijvoorbeeld gaat onweren;
 • Stippel van te voren een route uit;
 • Kom nooit in de buurt van grote schepen;
 • Maak eventueel gebruik van een leash (koord aan je voet) als je op ruiger water gaat suppen om te voorkomen dat je board te ver wegdrijft;
 • Gebruik spullen die geschikt zijn voor de activiteit die je doet, zoals kleding geschikt voor SUP en eventueel een zwemvest.

Volg deze tips op om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en veilig kunt gaan suppen.

Verschillende vormen van supping

Staand peddelen op een surfplank (supping) wordt vaak beoefent als hobby. Maar wist je dat er ook verschillende vormen van suppen zijn? Suppen spreekt veel verschillende mensen binnen de watersport aan, waaronder surfers, kanoërs en kayakers.

Dit komt vooral doordat Stand Up Paddling (SUP) een combinatie is van deze watersporten. Echter zijn er veel verschillende varianten van deze sport/hobby te beoefenen. Hieronder bespreken we er een aantal in het kort.

SUP Surfing

SUP Surfing, ook wel golfsurfen genoemd, is een variant van Stand Up Paddling die vaak wordt beoefend door surfers. Het idee achter deze variant van suppen is namelijk hetzelfde als bij surfen. Zo ga je met het board proberen om op golfen te surfen, maar dan heb je nog een peddel in je hand.

Het voordeel hiervan is dat je met de peddel sneller bij de golf kunt komen en je een beter overzicht hebt. Hierdoor kun je dus ook beter over de zee kijken en eerder golfen spotten. Een perfecte variant dus voor surfers die eens op een andere manier willen golfsurfen.

Long Distance Paddling

Long Distance Paddling is het afleggen van lange afstanden op een SUP board. Het is niet alleen erg leuk, maar ook nog eens goed voor je lichaam. Zo train je namelijk je been-, core-, arm-, schouder- en rugspieren tegelijk.

Hierdoor wordt deze variant van supping vaak ook vergeleken met een lange duurloop. Een groot voordeel hierbij is dat je meestal langer bezig bent dan je denkt, omdat het een leuke bezigheid is. Suppen op lange afstanden is dan ook een goede, en vooral leuke, vervanging van een full body work-out.

SUP Yoga

Naast het afleggen van lange afstanden met suppen is het ook een optie om yoga uit te voeren op je SUP board. Deze vorm van suppen dient ook als een work-out en ontspanning te worden gezien. Zo moet je namelijk erg goed je balans kunnen houden, waardoor je veel spieren in je lichaam tegelijkertijd aanspreekt. Je ziet deze variant daarom ook steeds populairder worden onder de suppers.

SUP Vissen

Nu wel al verschillende varianten van het suppen hebben besproken die vaak een combinatie zijn met een andere sport, kan SUP Vissen niet wegblijven. SUP vissen een combinatie van suppen en vissen, maar dan tegelijkertijd.

Hierbij is het vaak een mogelijkheid om je board te voorzien van een zitje, zodat je op een plek kunt gaan zitten en je hengel kunt uitwerpen. Mochten de vissen niet willen bijten? Dan peddel je zo weer naar een andere plek.

Een ideale variant voor vissers die het leuk vinden om het water te zijn in plaats van aan de kant te zitten.

Geschikt board nodig voor het suppen?

Misschien ben je na het lezen van dit artikel wel geïnteresseerd geraakt in de wereld van het suppen. In dat geval raden we jou zeker aan om dit eens te gaan proberen. Het is namelijk een super leuke bezigheid waarbij je direct ook je lichaam traint.

Echter is het wel handig om te beschikken over een eigen SUP board en SUP peddel. Neem daarom eens een kijkje in onze webshop waar we diverse soorten boards en peddels aanbieden.

Ook kun je natuurlijk alvast kijken voor bijbehorende kleding en accessoires, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan. Wij wensen jou alvast veel plezier tijdens het suppen!

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.