Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Suppen met een hond: samen erop uit!

suppen met hond|suppen op zee tips

Nicole Staartjens |

Wil je graag eens een keer suppen met je hond? Suppen is een leuke activiteit die je samen met vrienden, familie of kennis kunt gaan doen. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om samen met je hond te gaan suppen. In dat geval kan het handig zijn om zowel jezelf als je hond erop voor te bereiden.

Zo weet je namelijk zeker dat alles veilig verloopt. Met je hond samen op een SUP stappen kan namelijk enig risico met zich meebrengen, maar als je hierop bent voorbereid hoef je jezelf geen zorgen te maken. We vertellen je daarom graag wat meer over suppen met een hond en geven je daarbij een aantal tips.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij suppen met een hond?

De voorbereiding is essentieel wanneer je gaat suppen met je hond. Zo is het belangrijk dat de hond zich vertrouwd voelt op het SUP board. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend bij iedere viervoeter, vooral niet wanneer ze zich in een omgeving bevinden met alleen maar water.

Toch vinden de meeste honden water wel leuk, maar ze moeten natuurlijk ook vertrouwd zijn met het board.

Daarnaast is het belangrijk dat je zelf redelijk goed kan suppen. Mocht dit namelijk niet het geval zijn en heb je geen goede stabiliteit op het board? Dan zal de hond waarschijnlijk onrustig worden waardoor je tochtje geen succes wordt.

Zorg er daarom voor dat je enige ervaring hebt met suppen voordat je jouw trouwe viervoeter mee het water op neemt.

Hoe bereid je een hond voor op het suppen?

Het is natuurlijk belangrijk dat je hond goed voorbereid is op het SUP avontuur en zich er comfortabel bij voelt. Daarbij moet jezelf ook wel redelijk goed kunnen suppen voordat je een hond mee het water op neemt. Je dient namelijk een goede balans te houden voor jezelf en de hond.

Het kan dan vaak ook verstandig zijn om een langer en breder board aan te schaffen. Ook dient de hond te kunnen zwemmen voor het geval dat jullie samen te water gaan. Verder zijn er nog meer zaken waar je jouw hond op moet voorbereiden, maar die bespreken we hieronder:

  1. Zorg ervoor dat je hond vertrouwd is met zwemmen;
  2. Laat de hond wennen aan het SUP board;
  3. Leer je hond om op het SUP board te gaan staan;
  4. Probeer in de praktijk toe te passen dat je hond op de SUP gaat staan;
  5. Vind een ideale locatie voor jou en je hond, denk bijvoorbeeld aan een rustig meertje.

Misschien ook interessant voor jou: wat is suppen?

1. Zorg ervoor dat je hond vertrouwd is met zwemmen

Suppen met een hond is niet voor iedere hond of ras weggelegd. Zo zijn er namelijk tal van verschillende honden en deze zijn, net als mensen, niet allemaal hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld al bepaalde hondenrassen die door hun lichaamsopbouw niet in staat zijn om te zwemmen.

Hierbij kun je denken aan rassen zoals Mopshonden, Teckels, Bulldogs, Boxers en nog wat andere rassen. Dit betekent echter niet dat je met deze rassen niet kunt gaan suppen. Het is namelijk een mogelijkheid om een zwemvest te kopen voor je hond, maar het is dan wel belangrijk dat je hond niet bang is voor het water.

Is jou hond heel goed in zwemmen? Of kun jij jouw hond aan het water laten wennen? Dan kan het leuk zijn om je hond eens op het SUP board mee te nemen. Ook al kan hij/zij zwemmen, raden wij alsnog aan om je hond te voorzien van een zwemvest. Dit biedt namelijk extra veiligheid. Wil je graag meer lezen over veiligheid tijdens het suppen? Druk dan hier.

2. Laat de hond wennen aan het SUP board

Het is van belang dat je hond vertrouwd raakt met het SUP board voordat je daadwerkelijk gaat suppen met een hond. Niet elke hond is even enthousiast over nieuwe voorwerpen dan andere honden. Al helemaal niet wanneer het gaat om grote voorwerpen.

We zien dan al gauw een terughoudende reactie bij honden. Vandaar dat het belangrijk is dat je hond comfortabel wordt met het SUP board.

Om dit te realiseren zou het een mogelijkheid kunnen zijn om het SUP board een week lang in de kamer te leggen waar je hond het meeste is. Zie je dat hond nauwelijks meer in de kamer komt? Dan dien je het op een andere manier te proberen.

Toch is de nieuwsgierigheid van honden vaak groter dan de angst. In veel gevallen gaat de hond vanzelf het board inspecteren en er na een aantal keren gewend aan raken. Zo kun je vervolgens verdergaan met de volgende stappen om je hond op het SUP board te krijgen.

3. Leer je hond om op het SUP board te gaan staan

Zodra je hond eenmaal gewend is aan het board ga je oefenen om je hond daadwerkelijk op het SUP board te laten staan. Bij dit onderdeel is het belangrijk dat je hond goed luistert naar commando's en deze ook opvolgt. Dit is bovendien ook essentieel wanneer je daadwerkelijk op het water gaat suppen met een hond. Kies je ervoor om samen op zee te suppen? Dan is dit naar onze mening een verplicht puntje.

Nu is het tijd om je hond nieuwe commando's aan te leren. Leg het board bijvoorbeeld in de tuin en bewapen jezelf met wat snacks voor je hond. Vervolgens leg je een snack op de plaats waar je hond moet gaan staan op het SUP board.

Gebruik hierbij dan ook een commando, zodat de hond weet wat hij moet doen als hij de commando hoort. Laat aan je hond merken wanneer hij de commando begrijpt, waardoor hij/zij weet dat ze het goed doen.

Daarna is het tijd om je hond ook een commando aan te leren om van het board af te komen. Dit doe je op dezelfde manier, maar dan andersom natuurlijk. Beloon de hond wanneer hij/zij het commando goed uitvoert en herhaal dit een aantal keer.

Verder willen we je meegeven om te letten op (mogelijke) krassen en scheuren door nagels van je viervoeter voor je het water op gaat, vooral als je in het bezit bent van een inflatable SUP.

4. Probeer in de praktijk toe te passen dat je hond op de SUP gaat staan

Nu je hebt geoefend met je hond om op de SUP te gaan staan en er weer af te komen, is het tijd om dit in de praktijk toe te passen. Ga bijvoorbeeld naar een grasveldje waar je hond niet heel bekend mee is. In dit soort omgevingen zien we namelijk vaak dat honden afgeleid raken, waardoor het ideaal is om te controleren of je hond de commando's begrijpt.

Leg je board in het gras neer en oefen de commando's met je hond. Op het begin zal de hond waarschijnlijk alleen op het board gaan en er weer vanaf komen. Zodra dit ook in een minder vertrouwde omgeving lukt is het tijd om vervolgens zelf op het board te gaan staan.

Het is dan de bedoeling dat je op de exacte plek gaat staan waar je zelf tijdens het suppen zou staan. Laat je hond vervolgens op het board komen en kijk of hij/zij op de juiste plek gaat en blijft zitten.

Is de positionering op het board goed? Begin dan een beetje op en neer te gaan met het board om de golven te imiteren. Op deze manier laat je de hond wennen aan de golven en zorg je ervoor dat hij/zij er niet direct vanaf springt als het board begint te bewegen. Als laatste stap ga je met je SUP paddle in de lucht roeien. Zo kan je hond namelijk ook aan deze beweging wennen.

5. Vind een ideale locatie voor jou en je hond

Mochten de stappen goed zijn verlopen? Dan is het tijd om te gaan suppen met je hond. Oefen de bovenstaande stappen wel nog eerst in ondiep water en zorg ervoor dat je hond volledig vertrouwd is met het board en het water. Kom je erachter dat je hond er al gewend aan is en zich op zijn gemak voelt? Dan zou je alvast een korte tocht kunnen maken.

Trek je hond een zwemvest aan en ga lekker suppen met de hond. Maak de eerste keer wel een korte tocht en geef je hond vooral veel complimenten als hij/zij zich goed gedraagt. Zodra jij, de hond en het SUP board in harmonie zijn kunnen jullie samen mooie tijden tegemoet gaan. Suppen met een hond is namelijk een erg leuke bezigheid.

Workshop suppen met een hond

Vind je het lastig om je hond de juiste commando's aan te leren? Dan kan een een workshop suppen met een hond uitkomst bieden. Suppen met je hond is namelijk niet voor iedereen even makkelijk, aangezien niet elke hond hetzelfde is.

Een workshop kan daarom de perfecte oplossing zijn, waarbij je hond de juiste hulp krijgt om te wennen aan het board en het water.

Natuurlijk is het ook van belang dat jezelf ervaring hebt met suppen. Daarom kan het soms ook verstandig zijn om zelf eerst een lesje te nemen, voordat je gaat suppen met een hond. Uiteindelijk kun je natuurlijk altijd samen met je hond het water op gaan. Maar doe dit wel altijd op een veilige manier.

Wat heb je nodig als je gaat suppen met een hond?

Wanneer je gaat suppen met een hond is het belangrijk dat je de juiste spullen meeneemt. Denk hierbij aan een waterdichte tas, een hondenzwemvest, snacks voor je hond, eten en drinken, zonnebrandcrème en een extra handdoek voor je hond. Zo weet je namelijk zeker dat de tocht goed verloopt en je samen veel plezier hebt.

Mocht je nog een aantal accessoires missen of ben je nog op zoek naar een geschikt beginners SUP board. Neem dan een kijkje in onze webshop waar wij alles op het gebied van suppen aanbieden. Hierbij heb je een ruime keuze uit boards in verschillende soorten en maten, en vind je alle accessoires die je nodig hebt om je SUP avontuur compleet te maken.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.