Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Wat is het verschil tussen een SUP board en een kayak

verschil sup board en kayak

Nicole Staartjens |

Als het gaat om het kiezen van het juiste vaartuig voor jouw avontuur op het water, zijn er talloze opties om uit te kiezen. SUP boards en kayaks zijn twee populaire keuzes, maar wat is het verschil tussen deze twee?

In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van een SUP board en kayak, vergelijken we de voor- en nadelen en geven we advies over welke optie het beste bij jouw behoeften past.

Wat is een SUP board?

Een stand-up paddleboard (SUP) board is een soort surfplank dat wordt gebruikt voor peddelen op vlak water, zoals meren, rivieren en oceanen.

De boards zijn meestal tussen de 2,8 en 3,6 meter lang en hebben een breedte van 76 tot 90 centimeter. Het board kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals schuim, epoxy en kunststof.

Wat is een kayak?

Een kayak is een smal en wendbaar vaartuig dat met een peddel wordt voortgestuwd. Kayaks kunnen worden gebruikt op vlak water en op wildwater en worden meestal gebruikt voor recreatie en sport.

De meeste kayaks zijn tussen de 2,4 en 4,2 meter lang en 60 tot 90 centimeter breed. Ze worden gemaakt van verschillende materialen, zoals plastic, glasvezel en hout.

Verschillen tussen een SUP board en een kayak

Hoewel een SUP board en kayak beide geschikt zijn voor gebruik op het water, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Grootte en vorm

Als het gaat om de grootte en de vorm zijn SUP boards groter en breder dan kayaks. Hierdoor biedt een SUP board meer stabiliteit op vlak water, terwijl je met een kayak sneller en wendbaarder bent. Je kunt met kayak daarom ook op wildwater varen.

Peddel

Voor zowel suppen als kayakken gebruik je een peddel, maar er zit wel degelijk een verschil tussen deze twee. Op een SUP board gebruik je een enkele peddel met één blad. In een kayak gebruik je een dubbelzijdige peddel met twee bladen aan beide kanten van de peddel.

Positie

Wat betreft de positie is er ook een groot verschil tussen een SUP board en een kayak. Je staat namelijk op een SUP board, terwijl je in een kayak zit. Bij suppen gebruik je de peddel om te sturen en bij kayakken manoeuvreer je jezelf door middel van het lichaam.

Op een SUP board kun je uiteraard ook zitten, maar dan wordt het lastig om vaart te maken. Vind je het nog lastig om op een SUP board te staan, ga dan op je knieën zitten om te wennen aan het evenwicht en de stabiliteit.

Vaarstijl

Ben je een echte natuurliefhebber of ga je liever wat avontuurlijke vaartochten tegemoet? Een SUP board is bedoeld om te ontspannen en te genieten van de omgeving wanneer je peddelt op vlak water. Met een kayak kun je echter wildere avonturen beleven door tochten te maken op wild water. Probeer zeker eens de Buoy en Pivot turn uit.

Vergelijking van SUP board en kayak

Naast de bovengenoemde verschillen op basis van hoe je een SUP board en kayak bedient, zijn er ook verschillen op basis van kosten, onderhoud en draagbaarheid. Hieronder hebben we de vergelijking tussen deze zaken voor je uiteengezet.

Kosten

SUP boards zijn over het algemeen goedkoper dan kayaks, met prijzen variërend van 300 tot 1000 euro. Voor een kayak betaal je al snel tussen de 500 en 3000 euro. Echter kun je het zo eenvoudig of gek maken als je zelf wilt en bepaal je zelf hoeveel je wilt uitgeven.

Onderhoudsvereisten

SUP boards behoeven slechts een minimale inspanning vanuit jouw kant om ze schoon te houden en te onderhouden, terwijl kayaks regelmatig extra aandacht vereisen in de vorm van reiniging en opslag om schade te voorkomen.

Draagbaarheid>

De meeste SUP boards zijn opblaasbaar waardoor ze de perfecte oplossing zijn voor mensen die graag op reis gaan. Ze zijn namelijk gemakkelijk op te bergen en mee te nemen. In tegenstelling tot een kayak, die meestal veel moeilijker is op te bergen en te vervoeren, vanwege de afmetingen en het feit dat ze niet opblaasbaar zijn.

Conclusie: kies je voor een SUP board of kayak?

Als het gaat om het kiezen tussen een SUP board en een kayak, hangt de keuze af van jouw vaarstijl en behoeften. Als je op zoek bent naar stabiliteit en comfort op vlak water, en als beginner wilt leren peddelen, dan is een SUP board de beste keuze.

Voor degenen die op zoek zijn naar avontuurlijke vaartochten op wildwater en meer ervaren zijn in peddelen, is een kayak de betere keuze vanwege de snelheid en wendbaarheid die het biedt.

Echter, als je nog steeds niet zeker bent van je keuze, overweeg dan om eerst beide activiteiten uit te proberen voordat je een aankoop doet. Veel SUP board- en kayak verhuurbedrijven bieden de mogelijkheid om beide activiteiten uit te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.