Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Waarom is suppen gezond?

suppen gezond

Nicole Staartjens |

Suppen is een onderdeel van een gezonde levensstijl om diverse redenen. Het is niet alleen ontspannend voor de geest, maar ook een complete workout voor het lichaam, waarbij alle spiergroepen worden aangesproken.

Suppen versterkt niet alleen de spieren, maar heeft ook positieve effecten op het immuunsysteem. Het is dus niet alleen gezond, het is een supergezonde activiteit en een van de hoofdredenen om een SUP board te kopen!

Is suppen gezond?

Suppen is inderdaad supergezond! Tijdens het suppen worden bijna alle spieren in het lichaam gebruikt, zoals de arm-, buik-, rug- en beenspieren. Het is een combinatie van krachttraining en balansoefeningen en gemiddeld verbruik je 400-500 calorieën per uur (afhankelijk van de snelheid). Dus wees voorbereid op spierpijn! Dat staat als een paal overeind.

Het suppen is een ideaal manier om je lichaam te trainen. Het vraagt concentratie en inspanning van je hele lichaam om in balans te blijven op de plank. Je traint terwijl je peddelt constant je schouders, armen, hamstrings, bil- en bovenbeenspieren, ideaal wanneer je je SUP gebruikt tijdens het vissen.

Bovendien verbetert je houding en core stability door de lage impact activiteit die valt onder zowel cardio- als krachttraining. Daarom is suppen een gezonde manier om je lichaam te trainen.

Hoewel suppen een goede manier is om je lichaam te trainen, kan het toch zorgen voor spierpijn. Door het gebruiken van spieren die je normaal niet gebruikt, kan het een dag later voelen alsof je getraind hebt.

Het is dus belangrijk dat je de juiste techniek leert, zoals de buoy en pivot turn, zodat je je spieren correct gebruikt. Probeer bijvoorbeeld niet alleen met je armen te peddelen, maar peddel met je hele lijf.

Hoeveel calorieën verbrand je met suppen?

Suppen is voor de meeste mensen een recreatieve activiteit en geen intensieve sport. Je staat op je board, geniet van de omgeving en beweegt je rustig vooruit. Hierdoor verbrand je gemiddeld 225 calorieën per uur, wat vergelijkbaar is met een wandeling van een uur.

Voor degenen die langere SUP routes maken, is suppen intensiever. Je verbrandt dan ongeveer 450 calorieën per uur, vergelijkbaar met rustig hardlopen. Suppen is echter minder belastend voor je lichaam dan hardlopen en veroorzaakt minder blessures.

Suppers die racen

Suppers die deelnemen aan race-wedstrijden en het als sport beoefenen, verbranden ongeveer 900 calorieën per uur. Dit komt door het intensieve suppen, wat leidt tot versterking van je lichaam en verbetering van je conditie.

Suppers die yoga beoefenen

Naast recreatieve suppen, groeit het aantal mensen dat yoga op een SUP board beoefent. Dit is een complete workout die ontspannend is en calorieën verbrandt. Tijdens een uur yoga op een SUP verbrand je ongeveer 450 calorieën. Het voordeel ten opzichte van andere vormen van yoga is dat je calorieën verbrandt door je balans te moeten behouden.

Het voordeel van suppen is dat je calorieën verbrandt zonder dat je het idee hebt intensief te sporten, dankzij de ontspannen aard van de activiteit.

Bovendien heeft het weinig impact op het lichaam, waardoor je het op lange termijn kan volhouden en weinig risico loopt op blessures.

7 gezondheidsvoordelen van suppen

1. Suppen is een full body activiteit

Suppen is een intensieve activiteit die de spieren in je hele lichaam aanspreekt. Het verbetert de spierkracht en flexibiliteit en traint de spieren in je benen, billen, buik, rug, schouders en armen. Bij het suppen moet je voortdurend in balans blijven, wat ook bijdraagt aan een verbetering van het evenwicht.

2. Suppen is zowel een duur- als krachtsport

Suppen bevat aspecten van beide sporten en is daarom een uitstekende manier om de gezondheid te verbeteren. Duursport verbetert het uithoudingsvermogen en verhoogt het metabolisme, terwijl krachtsport zorgt voor spieropbouw en -behoud en een verbeterde postuur. Bovendien versterkt het de botten en verbetert het de hormoonbalans.

3. Suppen helpt om af te vallen

Suppen is een zeer effectieve manier om calorieën te verbranden en af te vallen. Door de intensieve inspanning van het hele lichaam verbruik je veel energie, wat zorgt voor een verbranding van 300-400 kcal per uur en zelfs 600-700 kcal per uur bij touren.

Het is een goede manier om af te vallen, ook voor mensen met overgewicht. Met name suppen bij koude temperaturen of in de winter zorgt voor extra gewichtsverlies.

4. Suppen verbetert je evenwicht

Een goed evenwicht is essentieel voor de algehele lichamelijke conditie en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Bij het suppen wordt je evenwichtsgevoel continu getraind en verbeterd, wat uiteindelijk kan leiden tot een beter evenwicht.

5. Suppen is ontspannend en stress verlichtend

Suppen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Door de fysieke inspanning tijdens het suppen maakt het lichaam endorfine aan, een stof die bijdraagt aan een verhoogde weerstand, een geluksgevoel en vermindering van stress.

Daarnaast biedt suppen de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van de rust en het uitzicht, waardoor het ook een ontspannend effect heeft op de geest.

Nog meer ontspannen maar minder inspannen? Neem een kijkje naar onze informatiegids over SUP boards met een zitje.

6. Suppen leidt tot betere slaap

Lichamelijke inspanning en blootstelling aan voldoende daglicht verbeteren de kwaliteit van de slaap, doordat het lichaam 's nachts meer melatonine aanmaakt.

7. Suppen verhoogt de aanmaak van vitamine D

Tijdens het suppen wordt het lichaam blootgesteld aan UV-licht, wat leidt tot de aanmaak van vitamine D in de huid. Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten, tanden en het immuunsysteem en heeft ook een positieve invloed op de cognitieve functies.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.