Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Waar mag je suppen in Nederland?

waar mag je suppen in Nederland

Nicole Staartjens |

Waar mag je suppen? Heb jij net een SUP board aangeschaft en kan je niet wachten om er gebruik van te maken? Dan is het als eerst belangrijk om te kijken waar jij in jouw omgeving mag suppen. Nederland is een land dat gevuld is met water.

Niet alleen hebben we de zee dicht bij ons, maar ook hebben we door het hele land grachten, rivieren, meertjes, plassen en kanalen liggen. De vraag is echter: waar mag je precies suppen in Nederland en welke gebieden moet je vermijden? Wij, van Watersports4fun, leggen het allemaal uit in dit artikel.

Hoe weet je waar je wel of niet mag suppen?

Voordat jij met jouw SUP board het water op gaat in Nederland, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de SUP regels. Er zijn enkele regels samengesteld die zowel de natuur als de suppers beschermen tegen ‘gevaren’.

De regels zijn voornamelijk gemaakt doordat de sport steeds populairder aan het worden is. Gelukkig kunnen we je geruststellen dat de regels makkelijk te onthouden zijn en geen hoge wiskunde vereisen. Met jouw SUP board kan je in Nederland op vrijwel ieder watergebied suppen, tenzij er nadrukkelijk staat dat dit verboden is.

Er zijn ook enkele gebieden waar je alleen kunt suppen met een ontheffing. Wanneer jij een SUP board huurt via een verhuurbedrijf, dan informeren de verhuurders je vaak al over alle do’s en dont's in het specifieke gebied.

Mocht je met jouw SUP board echter alleen op pad gaan, dan is het belangrijk dat je zelf op de hoogte bent van het actuele nieuws.

Suppen op meren en plassen

De meeste beginnende suppers starten op plassen of meren in hun directe omgeving. Deze wateren zijn ideaal om op te beginnen doordat er geen sprake is van sterke stromingen of golven. Op een meer of plas heb je dus alle rust en tijd om de techniek onder de knie te krijgen.

Een ander voordeel van plassen is dat er vaak geen motorboten aanwezig zijn. Deze boten kunnen namelijk golven veroorzaken die jou uit balans halen. De enige weer factor waar je mee te maken kunt krijgen, is de wind.

Mocht er een erg sterke wind aanwezig zijn, dan kan het lastiger zijn om je balans te houden. Bekende waterplassen in Nederland om op te suppen, zijn de Nieuwkoopse en Loosdrechtse plassen. In jouw directe omgeving zal echter gegarandeerd ook een uitstekende plas te vinden zijn om op te oefenen.

Suppen op de grachten

Voel jij je al redelijk comfortabel op jouw SUP board? Dan is het een leuke uitdaging om de grachten op te gaan. In vrijwel iedere gracht in de stad mag jij met jouw SUP board komen. Suppen op de grachten garandeert je een leuke tijd.

Je bent namelijk niet alleen een sportieve activiteit aan het doen, maar je krijgt ook de dynamiek van de stad mee. Ga bijvoorbeeld eens suppen door de grachten van Amsterdam.

Mocht je het geen fijn idee vinden dat je de aandacht trekt van mensen in de stad? Dan raden we aan om lekker de natuur in te gaan. Houd er rekening mee dat je in de grachten ook te maken kan hebben met golven van andere boten en kanoërs.

Het suppen op kanalen of rivieren

Waar mag je suppen op de kanalen of rivieren? Op vrijwel alle kanalen en rivieren mag gesupt worden. We raden echter wel aan om alleen op deze wateren te suppen wanneer je meer ervaring hebt.

Dit komt doordat je hier niet alleen te maken krijgt met wind, maar ook met golven, stromingen en grotere boten. Deze factoren kunnen het erg lastig maken om recht op jouw SUP board te blijven, ook wel SUP board tracking genoemd.

Ga jij voor de eerste keer het kanaal of de rivier op? Begin dan met een kleinere route. Het suppen op deze wateren kost namelijk veel meer energie. Je wilt voorkomen dat je uitgeput raakt en niet meer goed jouw balans kan houden.

Op de zee suppen

In de zuidelijke landen wordt er veel gesupt op de zee. Dit komt doordat de zee in deze gebieden vaak een stuk rustiger is. Het is echter niet onmogelijk om te suppen op onze zee in Nederland. Je krijgt echter wel te maken met meer onverwachte omstandigheden.

Suppen op de zee wordt daarom voornamelijk uitgevoerd door ervaren suppers en in groepsverband. Zo kan je elkaar altijd in de gaten houden. Ook is het belangrijk dat iedere supper voorzien is van een wetsuit en reddingsvest wanneer ze op zee zijn, dit bevordert de SUP veiligheid sterk.

Andere omstandigheden om in de gaten te houden

Mag je overal suppen in België? Veel suppers vinden het geweldig om een weekendje op pad te gaan naar een nieuw SUP gebied. België is een populaire bestemming doordat het zo dichtbij is. Hier gelden echter ook voor het suppen verschillende regels.

In verschillende gebieden heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig of mag er helemaal niet gesupt worden. Om te garanderen dat je bezoek aan België met jouw SUP board een succes wordt, raden wij aan om van tevoren jouw route te plannen.

Wij helpen je verder met het vinden van het beste sup board

Rond verschillende natuurgebieden is het mogelijk om een SUP board te huren. Wij snappen echter helemaal dat je niet altijd afhankelijk wilt zijn van deze verhuurlocaties. Wil jij jouw eigen SUP board aanschaffen? Dan helpen wij je graag verder.

Bij ons vind je naast het SUP board ook alle andere benodigdheden om jouw SUP board te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan een waterdichte rugzak of een pomp.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.