Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

Hoeveel weegt een SUP board?

gewicht sup board

Nicole Staartjens |

Een stand-up paddle board, of SUP board, is een geweldige manier om te genieten van het water en een full-body workout te krijgen. Maar voordat je er een aanschaft, is het belangrijk om te weten hoeveel het weegt.

Het gewicht van een SUP board kan namelijk variëren afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel vertellen we je er meer over zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw SUP board.

Gemiddeld gewicht van een SUP board

Het gemiddelde gewicht van een opblaasbaar SUP board varieert van ongeveer 6 tot 12 kg, terwijl het gemiddelde gewicht van een harde SUP board tussen de 9 en 18 kg ligt. Het exacte gewicht hangt af van het type board, de grootte en het materiaal.

Over het algemeen geldt dat een lichter board gemakkelijker te dragen en te manoeuvreren is, maar minder stabiliteit biedt. Om het eerste minpunt te verhelpen kun je kiezen voor een SUP board trolley. Het is een handige oplossing die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt bij SUP boards.

Verschillende soorten SUP boards en hun gewichten

 

Er zijn verschillende soorten SUP boards beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en gewichten:

  • Opblaasbare SUP boards: variëren meestal van 5 kg tot 15 kg, afhankelijk van de grootte en het merk.
  • Allround SUP boards: wegen meestal tussen de 10 kg en 15 kg, en zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde suppers.
  • Touring SUP boards: zijn over het algemeen groter en langer dan allround boards, en wegen gemiddeld tussen de 12 kg en 20 kg.
  • Race SUP boards: zijn ontworpen voor snelheid en prestaties en zijn meestal gemaakt van lichtgewicht materialen zoals carbon. Ze wegen gemiddeld tussen de 10 kg en 14 kg.

Waarom is het gewicht van een SUP board belangrijk?

Je zult er niet direct aan denken, maar het gewicht van een SUP board heeft meer invloed dan je denkt. Hieronder vertellen we je precies op welke gebieden het gewicht van het board invloed heeft.

Invloed op prestaties en manoeuvreerbaarheid

Een lichter SUP board is gemakkelijker te manoeuvreren en te besturen, waardoor het ideaal is voor beginners of mensen die een SUP board willen gebruiken voor yoga of andere activiteiten waarbij stabiliteit belangrijk is.

Een zwaarder board daarentegen kan meer stabiliteit bieden en is beter geschikt voor wedstrijd- of touringtochten. Afhankelijk van de gewenste prestaties, zal je dus op zoek moeten gaan naar SUP board met een passend gewicht.

Draagbaarheid en opslag

Als je van plan bent je SUP board vaak mee te nemen, is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht. Een lichter board is gemakkelijker te dragen en op te bergen, terwijl een zwaarder board meer inspanning en opslagruimte vereist.

Welke factoren hebben invloed op het gewicht van een SUP board?

Het gewicht van een SUP board wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het materiaal, afmetingen en eventuele accessoires. Hieronder zullen we de factoren die invloed hebben op het gewicht in het kort met je bespreken.

Materiaal

Het materiaal waaruit het board is gemaakt, beïnvloedt het gewicht. SUP boards kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder opblaasbaar PVC, polystyreen schuim en epoxy.

Grootte en vorm van het board

Een groter board zal doorgaans zwaarder zijn dan een kleiner board. De vorm van het board kan ook invloed hebben op het gewicht. Bijvoorbeeld, een board met een smalle, gestroomlijnde vorm zal over het algemeen lichter zijn dan een board met een brede, platte vorm.

Extra functies en accessoires

Extra functies en accessoires kunnen het gewicht van een SUP board ook verhogen. Bijvoorbeeld, een board met een ingebouwde opbergvak of een kickpad zal meestal zwaarder zijn dan een board zonder deze functies.

Wat is het juiste gewicht voor een SUP board?

Het juiste gewicht voor een SUP board hangt af van verschillende factoren, waaronder het beoogde gebruik en je eigen lichaamsbouw. Hier zijn enkele algemene overwegingen:

Advies voor beginners

Als je nieuw bent in SUP, is het meestal het beste om te beginnen met een lichter board. Dit geeft je meer stabiliteit en maakt het gemakkelijker om te manoeuvreren en te leren peddelen.

Een opblaasbaar SUP board kan ook handig zijn voor beginners, omdat het gemakkelijker te dragen en op te bergen is.

Overwegingen voor gevorderde paddlers

Voor meer gevorderde paddlers kan een zwaarder board geschikt zijn voor bijvoorbeeld wedstrijden of touringtochten. Een zwaarder board kan meer stabiliteit bieden en sneller gaan dan een lichter board.

Speciale overwegingen voor wedstrijd- en touring boards

Voor wedstrijd- of touring boards is het belangrijk om te zoeken naar een board met een lichtgewicht constructie en een gestroomlijnde vorm. Dit kan helpen om de snelheid te verhogen en de prestaties te verbeteren.

Houd rekening met het gewicht bij de keuze voor een SUP board

Het gewicht van een SUP board is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een board. Een lichter board kan gemakkelijker te manoeuvreren en op te bergen zijn, terwijl een zwaarder board meer stabiliteit en snelheid kan bieden.

Het juiste gewicht hangt af van verschillende factoren, waaronder het beoogde gebruik en je eigen lichaamsbouw. Ga daarom op zoek naar een passend SUP board voor jouw situatie door rekening te houden met de in dit artikel genoemde factoren en aandachtspunten.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.