Op werkdagen vóór 16:00 besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending vanaf €100,-

Profiteer van prachtige aanbiedingen!

SUP board aankoopgids

aankoopgids sup board|

Nicole Staartjens |

Het SUP board is een soort surfplank 2.0 en is sinds een aantal jaren snel populair geworden. Als je door bekende toeristische steden langs grachten of ander open water loopt zie je toeristen op hun SUP voorbij varen. Vaak onder leiding van een gids die tijdens de tocht informatie geeft over de bezienswaardigheden.

Maar ook op open water zoals meren en plassen kom je steeds vaker suppers tegen. Als je overweegt om een eigen SUP aan te schaffen dan kun je met de informatie in deze SUP aankoopgids informatie vinden waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze.

Wat qua SUP board de beste koop is, dat is lastig te zeggen. Dit hangt grotendeels af van je persoonlijke wensen.

Ben je beginner of heb je al ervaring?

Als je nog nooit op een SUP hebt gestaan dan is het misschien een idee om eerst eens een tochtje te maken met een gehuurd SUP board. Dan kun je ontdekken of je het inderdaad leuk genoeg vindt om een eigen board aan te schaffen. Het is immers zonde van de investering als je SUP na 1 of 2 keer op het water ongebruikt op zolder belandt.

Als je al een beetje ervaring hebt en je wilt wat meer dan eenvoudig peddelen op een kalm stromend kanaal, dan maak je een andere keuze dan een SUP board voor beginners. Als je in de basis weet wat je wilt dan wordt een SUP board kopen al een stukje makkelijker. Bedenk ook voordat je gaat zoeken wat je maximale budget is.

Er zijn verschillende soorten SUP boards

Er zijn verschillende soorten SUP boards. De SUP board kopen tips die je hier leest spitsen zich vooral toe op de verschillende modellen en uitvoeringen. Waar je voor kiest hangt af van wat je plannen zijn.

Wil je je SUP board recreatief gebruiken tijdens de zomervakantie in Frankrijk? Wil je wedstrijden gaan varen? Wil je lange tochten maken? Dit soort aspecten zijn van belang bij het maken van een goede keuze.

De SUP board aankoopgids helpt je om aan de hand van bepaalde kenmerken te ontdekken wat voor jou de beste keuze is.

Een hard board of een opblaasbaar board

Qua materiaal heb je twee opties. Je kunt een hard SUP board kopen of een opblaas SUP board. Een opblaasbaar board is vanzelfsprekend gemakkelijker op te bergen en mee te nemen. Dat meenemen kan desnoods op de fiets.

Voor een hard SUP board is een ruime kofferbak of een imperiaal nodig. Ga je op vakantie met de caravan of camper dan is het meestal wel mogelijk om je SUP daarin op te bergen.

Een hard board is vanzelfsprekend robuuster en duurzamer. Ook zijn deze boards zwaarder en drijf je er dus wat minder makkelijk mee af als de stroming wat sterker is. Lees hier alle verschillen tussen een hard en opblaasbaar board.

Het allround SUP board

Een allround SUP board is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Het is geschikt voor korte tochtjes op rustig water. Dit board is breed en stabiel. Je valt er dus niet zo snel vanaf, ook als je nog wat wankel op het board staat en de juiste techniek nog moet ontwikkelen.

Een allround SUP board is niet zo geschikt voor water met veel golfslag. Gebruik het dus bij voorkeur op een meer of in een kanaal, gracht of kleine rivier zonder een al te sterke stroming. Deze SUP boards worden meestal gebruikt door verhuurbedrijven die suppen aanbieden voor toeristen.

Het Touring SUP board

Als je het rondje door de grachten of over de plas in de buurt wel hebt gezien dan wordt het tijd voor de volgende stap. De tweede categorie die we in de SUP board aankoopgids aan je voorstellen is het Touring SUP board.

Deze SUP is wat robuuster en gestroomlijnder. Hierdoor kan het board meer snelheid maken. Dit maakt het geschikt voor langere toertochten van meerdere kilometers.

Het is niet zo dat een touring board alleen geschikt is voor gevorderden. Het ligt stabiel in het water en is daarom ook zeker te gebruiken voor wat minder ervaren suppers.

Voordat je aan langere tochten begint is het wel handig om een route uit te stippelen zodat je uiteindelijk weer uitkomt bij het punt waar je de auto of de fiets hebt geparkeerd.

Ook is het natuurlijk niet verstandig om bij slecht weer of een weerwaarschuwing het water op te gaan voor een lange tocht. Bij onweer is het sowieso raadzaam om zo snel mogelijk van het water af te gaan en een veilige plek te zoeken om te schuilen tot de bui voorbij is. Ook bij storm of zware regenval is dit het dringende advies.

Het Race SUP board

Als je de competitie aan wilt met andere suppers dan is een Race SUP board de aankoop waar je voor moet gaan. Het Race board is wel voorbehouden aan gevorderden. Het model straalt al snelheid uit: lang en smal met een spitse neus.

Je kunt perfect snelheid maken en ook houden doordat je met dit SUP board langer aan 1 zijde kunt peddelen, ook wel tracking genoemd. Het board is minder stabiel, je moet dus wel goed weten wat je doet om te voorkomen dat je een nat pak haalt en een flinke achterstand oploopt.

Het SUP board voor twee personen

Samen suppen is natuurlijk wel zo gezellig. Daarvoor zijn speciale SUP boards voor twee personen ontwikkel. Je kunt hier samen op. Met je partner, met je kind, met de hond of met een collega tijdens een personeelsuitje.

Er zijn ook SUP boards voor meer personen. Dit zijn de multi-person SUP boards. Uiteraard mogen die ook niet ontbreken in de SUP board aankoopgids. Ze zijn ideaal als je lesgeeft in suppen of als je met het hele gezin het water op wilt.

Bij het aanschaffen van een multi-person SUP board is het belangrijk dat je je goed laat informeren over het draagvermogen. Het zou zonde zijn als je gloednieuwe SUP board jullie niet kan houden en het beschadigd raakt.

Een SUP board voor kinderen

In de aankoop gids voor SUP boards mag natuurlijk het kinder board niet ontbreken. Het enige verschil met een SUP voor volwassenen is dat het board wat kleiner is. Voor een beetje spelevaren in de branding kun je het beste kiezen voor een opblaasbaar SUP board.

Zorg er altijd voor dat je kind speelt in water waar hij of zij kan staan of dat je kind een zwemvest of zwemband draagt. Zo gebeuren er geen ongelukken als het kind van de SUP valt. Hou toezicht als je kind voor het eerst met de SUP het water op gaat.

Als beginner een SUP board kopen, waar let je op?

Ga je je eerste SUP board kopen? Waar op letten, vraag je je dan waarschijnlijk af. Er zijn een paar basis punten die je zeker bij je aankoop beslissing moet betrekken.

Allereerst is natuurlijk het budget belangrijk. Het scheelt nogal of je 200 euro wilt uitgeven of een budget hebt dat vier keer zo hoog is.

Een opblaasbaar SUP board is voor beginners vaak de beste keuze. Zeker als je een recreatieve supper bent en er dus niet ieder weekend op uit trekt. Je kunt je board als de lucht eruit is gelopen gemakkelijk opbergen zonder dat het in de weg staat.

Kies voor een stabiel model. Je kunt dan ervaring op het water opdoen zonder dat je bij iedere onverhoedse beweging in het water ligt of alle mogelijke moeite moet doen om overeind te blijven.

De vormgeving van het beginners SUP board

Je eerste SUP board moet de juiste vormgeving hebben om er stabiel mee te kunnen varen. Kies voor een model dat dik, breed en lang is. Misschien vind je de snelle race boards er stoer uitzien, maar die zijn echt niet geschikt om als onervaren supper meteen op weg te varen.

Als je wat meer ervaring hebt opgedaan en zelfverzekerd op je board staat dan kun je misschien eens nadenken over een upgrade. Ook als je samen wilt suppen is een breed en stevig board dat stabiel in het water ligt natuurlijk een must.

Wanneer ben je klaar voor een SUP board voor gevorderden?

Sommige mensen zijn al snel overtuigd van hun eigen kunnen. Maar stap zeker niet te snel op een SUP board voor gevorderden. Hiervoor moet je toch wel minstens een seizoen op een SUP voor beginners hebben gestaan. En dan bedoelen we uiteraard meer erop gestaan dan ernaast gelegen.

Een SUP voor gevorderden is daarnaast bedoeld voor liefhebbers die naast suppen ook willen windsurfen. Ben je na deze inleiding nog altijd enthousiast over een SUP voor gevorderden, dan hebben we hier het advies voor het SUP board beste koop voor gevorderden.

De vormgeving

De vormgeving van je SUP board zegt iets over de kwaliteit en ook over de snelheid. Een snel board heeft een spits toelopende punt. Een breed board is daarentegen stabieler. Een dik SUP board, tot 15 cm dikte, ligt stabieler in het water.

Ga je voor opblaasbaar of hardboard?

Misschien denk je dat je als gevorderde, veeleisender supper toch echt een hard SUP board moet hebben. Maar dat is een misvatting. De opblaasbare boards zijn van uitstekende kwaliteit en doen dus zeker niet onder voor hun hardboard equivalenten.

Bovendien kun je zo’n opblaasbaar SUP board natuurlijk veel gemakkelijker meenemen en thuis opbergen als je het niet gebruikt.

Wat is je belangrijkste doel?

Als je iets koopt moet je vooraf bedenken wat je ermee gaat doen. Dat lijkt een open deur. Maar er zijn toch veel mensen die een SUP board voor gevorderden willen kopen en niet goed weten wat ze er (voornamelijk) mee gaan doen.

Wil je lange toertochten gaan maken? Wil je samen met je partner op het board kunnen stappen? Wil je wedstrijden gaan varen? Wil je de golven in de branding trotseren? Wil je naast suppen ook windsurfen? Pas als je op deze vragen een antwoord hebt kun je op zoek gaan naar een SUP board dat bij je past.

Waar koop je een SUP board?

Zoals alles vandaag de dag kun je een SUP board prima online kopen. Dat doe je voor de beste prijs bij Watersports4fun.com. Online een SUP board bestellen kan prima als je deze koopgids voor SUP boards hebt gelezen en weet wat je wilt.

Weet je welk merk en type SUP je wilt bestellen? Dan is online aankopen geen enkel probleem. Het voordeel is dat je er de deur niet voor uit hoeft. Je bestelling wordt binnen enkele werkdagen bij je thuis afgeleverd.

Als je graag advies wilt bij je aankoop dan kun je de klantenservice van Watersports4fun benaderen. Een deskundige medewerker kan je helpen bij het maken van je keuze. Ook in de Kennisbank vind je veel nuttige informatie.

Neem je contact op met de klantenservice, dan is het handig als je weet wat je wensen zijn en ook wat je budget is.

Is suppen wel veilig?

Er zijn mensen die hun bedenkingen hebben bij de veiligheid van suppen. Wat nu als je eraf valt. Wat nu als de SUP omslaat. Ja, dat kan natuurlijk allemaal gebeuren. Zeker als je nog niet zo ervaren bent.

Als je voor het eerst op een SUP stapt, doe dat dan op een zonnige dag zodat je alleen zwemkleding draagt. Als je dan in het water belandt is er niet zo veel aan de hand.

Lees deze blog met handige veiligheidstips voor als je gaat suppen. Ook als je net voor het eerst het water op gaat.

De prijs/kwaliteit verhouding van SUP boards

Ook voor SUP boards geldt: alle waar naar zijn geld. In deze aankoop gids voor SUP boards gaven we al aan dat je een SUP board voor 200 euro kunt kopen maar ook voor veel meer. Kies je voor een duurder model dan betekent dat altijd een flinke stap voorwaarts in kwaliteit.

Als je een SUP board zoekt waar je meerdere jaren plezier van hebt dan is het zeker aan te raden voor kwaliteit te gaan. Je kunt eventueel online naar reviews van kopers zoeken om erachter te komen of het SUP board dat je op het oog hebt andere gebruikers bevalt.

Sta jij komende zomer op je SUP board op het water?

In dit artikel hebben we geprobeerd je alles te vertellen over SUP boards en het kopen daarvan. Hopelijk kun je met deze tips een goede keuze maken welk type SUP board goed bij jou past.

Zodra het weer het toelaat kun je dan lekker het water op om op een heel bijzondere manier te genieten. Je kunt je SUP in principe overal te water laten. Suppen in de winter is natuurlijk ook mogelijk.

Watersports4fun.com: het beste adres voor je SUP board

Bij Watersports4fun.com vind je het SUP board dat je zoekt. In de webwinkel heb je een ruime keuze, ongeacht het soort SUP board waar je naar op zoek bent.

Zoek je een allround board, een board voor de kinderen of een SUP board voor twee personen? Of ben je gevorderd supper en wil je een Touring of Racing SUP board?

De SUP board aankoopgids heeft je hopelijk goed op weg geholpen. Bij Watersports4fun.com kun je veilig een SUP board bestellen. Je bestelling wordt zo snel mogelijk bij je thuisbezorgd.

Je kunt deze ook afhalen bij onze vestiging in Best. Maak hiervoor vooraf een afspraak. We zijn er ook altijd om al je vragen te beantwoorden en je de allerbeste service te bieden.

Naast SUP boards vind je in onze webshop onder meer ook kleding voor tijdens je SUP tocht. In onze webshop. hebben we ook andere watersport bestsellers zoals funtubes en rubberboten.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.